6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmenliği ile tüketici olarak haklarınızdan bahsedeceğim.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün tavsiyeleri ile yapacağınız alışverişlerde dikkat edilmesi sizler için önemlidir.  Alışveriş yapmadan önce bilgilenmeniz yapılacak hataların önüne bir nebzede olsa geçmesine vesile olacaktır.

Bilgi sahibi olmak mağdur olmamak adına önemlidir. Hataları en aza indirmek için tecrübelerden ve bilgi sahibi olmaktan geçer.

Çoğu zaman reklam ve ilanlarda gördüğünüz ile gerçek arasında çok ciddi farklılıklar var. Onun için kesinlikle reklamlara aldanmayın… Alışveriş yaparken mutlaka zaruri ihtiyaç olup olmadığından emin olmanız gerekiyor. Yapacağınız alışveriş sözleşme gerekiyorsa mutlaka sözleşmenizi yapın ve sözleşmeyi kesinlikle okuyun. Sözleşmeden anlamadığınız yerler varsa mutlaka öğrenin ya da işin ehlinden destek alın…  Sizlerde ya yaşamışınızdır ya da yaşananlardan dinlemişsinizdir, hatalı ve güvensiz firmalarla alelacele yapılmış sözleşme mağdurlarını.

TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİNDE TEMEL İLKELER

Düzenlenen sözleşmeler ile bilgilendirmeler en az on iki punto büyüklüğünde olmalı ve bunların bir nüshası size verilmelidir. Vermezseler siz talep etmelisiniz.

Sözleşmede öngörülen koşullar, sözleşme süresi içinde aleyhinize değiştirilemez.

Sizden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerinyazılı şekilde verilmesi zorunludur.  Verilmiyorsa irdelenmelidir ve ödeme yapmamalısınız.

Satıcı veya sağlayıcının tek taraflı olarak sözleşme koyduğu ve sizin aleyhinize dengesizliğe neden olan sözleşmekoşulları haksız şarttır ve bu şartlar kesin olarak geçersizdir. Herhangi bir bahane ile ek sözleşme yada ödeme kabul etmemelisiniz.

DEVRE TATİL VE DEVRE MÜLK

SÖZLEŞMELERİNDE HAKLARINIZ

Sözleşme imzalamadan en az bir gün önce size verilmesi zorunlu olan ön bilgilendirme formunu çok dikkatlice inceleyip okuyunuz.

İmzaladığınız sözleşmelerden gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden on dörtgün içinde cayma hakkınız var. Sözleşmeleri imzaladıktan sonra on dört gün süreniz dolmadan tekrar inceleme ve inceletme şansınız mağdur olmamanız adına verilen bir haktır.

Sözleşme tarihini mutlaka kendi el yazınızla atınız ve sözleşmenin birnüshasını alınız.

Satış elemanlarının, geriye yönelik tarih atma tekliflerini kabul etmeyin,ederseniz on dört günlük cayma hakkınızı kaybedersiniz. Hakkınız olan düşünme ve cayma imkânını kaçırmış olursunuz.

PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ

Sözleşme imzalamadan önce size verilmesi zorunlu olan ön bilgilendirme amaçlı broşürü dikkatle okuyup incelemeniz gerekiyor.

Boşa harcanan zaman için tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Vakit nakittir.

Paket tura katılmanızın mümkün olmadığı durumlarda turun başlamasından en az yedi gün öncepaket turunuüçüncü bir kişiye devredebilirsiniz.

Haklarınızı aramak için ALO 175 Tüketici Danışma Hattı’ndan da bilgi alabilirsiniz.

Ticaret İl Müdürlüklerine veya İlçe Tüketici Hakem heyetlerine başvurup daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Hak varsa hak aranmalıdır. Kanunla verilen haklar asla suiistimal edip başkalarının hakları ihlal edilmemelidir.

Haklı olmadığınızı bile bile satıcı veya üreticiyi haksızlığa uğratmamamızda bir vatandaşlık görevidir.

Haksız yere kazanılmış bir dava aslında maddi ve manevi olarak kaybedilmiş bir davadır. Buna sebep olanlarda sorumludur.

Bizler Türkiye olarak tüketim toplumudeğil, üreten bir toplum olarak gayret etmeliyiz.

Elbette yaşamımızı sürdürecek kadar tüketeceğiz. İsraftan uzak duracağız. Bilinçli tüketici olacağız.

Hedefimiz  ‘Üreten Bir Türkiye’ için el ele vermek olmalı.