6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile tüketiciler haklarını aramak için asrın illeti yeni tip koronavirüs sebebiyle şikayetlerini elektronik başvuru ile gerçekleştiriyor.

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamızın ve mücadele etmemizin 106. günü.

Ticaret Bakanlığı, ‘Tüketici Hakem Heyetleri’ne elektronik başvurulara ilişkin yaptığı basın duyurusunda yer verdiği bilgileri siz değerli tüketicilerimizle paylaşmak istedim.

Bilinirliği her geçen yıl daha da artan tüketici hakem heyetleri, tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında yaşanan tüketici uyuşmazlıklarının mahkemelere yansıtılmadan, tüketiciler yönünden masrafsız ve her iki taraf açısından hızlı ve kolay bir şekilde çözüme bağlanması amaçlarıyla hizmet vermektedirler. 2020 yılı boyunca değeri 10 bin 390 TL altında kalan tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılması zorunludur. Yerine getirdikleri kamu hizmeti bakımından tüketici haklarının korunmasında lokomotif olma görevini üstlenmiş olan tüketici hakem heyetleri, 2020 yılının ilk 4 aylık bölümünde 180 bin 466 adet başvuru almış olup, 165 bin 084 adet başvuruyu karara bağlanmış. Aynı dönemde tüketici hakem heyetlerince alınan kararların yaklaşık yüzde 61’i tüketici lehine karar verilmiş.

Tüketici hakem heyetlerine 2018 yılında e-Devlet Kapısı üzerinden 97 bin 791 adet elektronik başvuru ulaşmışken, 2019 yılında e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvuru sayısı 137 bin 731 adet olarak gerçekleşmiş. 2019 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam başvuru sayısının 547 bin 235 adet olduğu, bu dönemde yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 25’inin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmış.

2020 yılının ilk 4 aylık bölümünde yapılan başvuruların istatistikleri ayrıntılı olarak incelendiğinde; aynı yılın ilk 3 ayında tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam başvurunun 150 bin 578 adet olduğu ve bu başvurulardan 52 bin 546 adet başvurunun yüzde 35 elektronik ortamda yapıldığı, yaşanan yeni tip koronavirüs salgın hastalığı nedeniyle alınan tedbirler içinde ‘Evde kalın’ çağrısı neticesinde aynı yılın Nisan ayında tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam 29 bin 888 adet başvurudan 23 bin 995 adet başvurunun yüzde 80’nin e-Devlet üzerinden yapılmıştır.

Tüketici hakem heyetlerine 2020 yılının Nisan ayında sırasıyla en çok perakende ticaret sektörü, finansal hizmetler sektörü, abonelik hizmetleri sektörü, ulaşım, sağlık ve eğitim hizmetleri sektörleri ve turizm hizmetleri sektörü faaliyetlerine ilişkin başvurular yapılmış.

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda, büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 6 bin 920 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, yine büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 6 bin 920 TL ile 10 bin 390.TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri ve büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bağlı ilçelerde değeri 10 bin 390 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak.

10.390 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemelerine  başvurmak gerekiyor.

Bilinçli tüketici olmamız gerekiyor. Gereksiz alışverişlerden uzak durmalıyız.

Yapmış olduğunuz alışverişlerde sizleri mağdur edenlere karşı, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile haklarınızı kanun çerçevesinde arayınız.

İhtiyacınız olan alışverişi yapmaktan ve haklarınızı aramaktan vazgeçmeyiniz.

Tüketicilerin tercihi milli, yerli ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belgeli ürünlerden yana olsun.

Üreticiler de asrın illeti yeni tip koronavirüs dolayısıyla ‘TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesini almayı tercih ve gayret etmeli.

Bilinçli tüketici ve kaliteli üretici olmamız dileğiyle.