Tıpta en temel ilke her bireyin kendi yaşam hakkı olduğu ve trilyonda bir yaşama dönüş şansı bile olsa bu şansın sonuna kadar kullanılması gerektiğidir. Hiç kimse için nasıl olsa ölecek tabiri kullanılamaz. Hastane yoğun bakım ortamında doktorlardan oluşan bir ekip tarafından beyin ölümü kararı verilmeden organ nakli düşüncesi asla gündeme gelemez.

Organ bağışında sorulan en teknik sorulardan biri de "DİNEN BİR SAKINCA VAR MIDIR"şeklinde...

İşte o soruya Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. Kur'an-ı Kerim'de de Maide Suresi, Ayet 32)"…Her kim bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur…" beyan olunmuştur. 

Bu konuda yeterli bilince ulaştım ve bu iyilik hareketinden ben de nasiplenmek istiyorum derseniz yapacağınız işlem çok kısa:

-İl Sağlık Müdürlüğüne, Tüm Özel ve Kamu Hastanelerine, Üniversite Hastanelerine, Organ nakli yapan merkezlere, Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezlerine, başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.

                                ***

Organ bağışı konusunda aklınıza gelebilecek soruları biz uzmanlarına sorduk şimdi size aktarıyoruz.

Bütün organlarımı bağışlamak istemiyorum, mümkün mü?

Organ bağışı kartının bir bölümünde bağışlamak istediğiniz organlarla ilgili seçenekler mevcuttur, bu bölümde işaretlediğiniz organlarınız dışında her hangi bir organınızın alınması söz konusu değildir.

Her organ bağışı yapanın organları mutlaka alınır mı? 

Kişi organ bağışı yapmış olabilir fakat evde yolda ya da kaza yerinde ölümü gerçekleşmiş ise organları alınamaz.

Organ bağışı fikrimden vazgeçtim! mümkün mü?

Organ bağışı kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı yırtarak, fikrinizden vazgeçebilirsiniz. Kaydınızın silinmesi için organ bağışı yaptığınız kuruma ya da organ bağışı alan her hangi bir kuruluşa talebinizi iletebilirsiniz.

Bağış kartı yeterli mi? Organ bağışında ailenin önemi nedir?

Hiçbir zaman bağış kartı tek başına yeterli değildir. Ailenizin ya da yakınlarınızın rızası olmadan organlarınız alınamaz. Bu sebeple bağış yaptığınız andan itibaren bu kararınızı ailenizle paylaşmanız gerekmektedir, organ bağışı bir nevi mirastır.

Organlarımızın satılma riski ve istediğiniz birine verme yetkisinde durum nedir? 

Kişilerin bir bedel karşılığı organlarını vermeleri 2238 sayılı yasaya göre yasaktır. Bağışlanan organlar, bu konuyla ilgilenen Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından tıbben acilliği ve doku uyumuna göre en uygun alıcıya nakil edilir. Bu belirlemede zengin, fakir, ırk, cinsiyet vb. ayrımlar kesinlikle yapılmaz.

 “Bir insanı yaşatmak insanlığı yaşatmaktır”