Yaklaşık 2 yıl kadar önce Tofaş CEO’su ve Tofaş Spor Kulübü Başkanı Cengiz Eroldu’nun daveti üzerine Bursa’yı basketbol şehri yapma vizyonuyla ‘50 Pota’ projesini dinlemeye gitmiştik.

Eroldu, o gün bize Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı rahmetli Mustafa Koç’un vizyonunu ve Tofaş’a Bursa için çizdiği misyonu anlatmıştı. Tofaş 70’li yıllarda TOFAŞ SAS olarak kurulup günümüze kadar özellikle salon, atletizm ve güreş sporlarında ülkeye damgasını vurmuş, şampiyonlar çıkararak Bursa’ya değer katmıştı.

Ve bir gün lider Bursa’nın diğer güzelliklerinin yanı sıra basketbol kenti olarak anılması konusunda karar verir ve hedefi belirler.

Mustafa Koç rahmetli olduktan sonra onun koyduğu bu vizyon Tofaş’ın spor anayasası olur ve geleceğini belirler.  

***

Tofaş söz verdi mi yapar!

Basketbolun, Bursa’da günlük hayatın bir parçası olmasını amaç edinen Tofaş Kulübü ‘50 Pota’ ismini verdiği Semt Sahaları Projesi’nin hayata geçirilmesi ile bir kişinin bile gidip basketbol topu ile spor yapabileceği, 3’e 3 takımların maç oynayacağı sahaların ilki ete kemiğe büründü.

Bu varoluşa Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Türkiye Basketbol Federasyonu CEO’su Ömer Onan, Tofaş CEO’su ve Spor Kulübü Başkanı Cengiz Eroldu, Tofaş Basketbol Takımı ile Yeni Nesil Tofaş çocukları, çok sayıda yerel, ulusal basın mensubu ve davetliler katıldı.

Bu arada katılacak olan BŞB Başkanımız Alinur Aktaş’ın yurtdışında olduğunu ve TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun ise önceden belirlenmiş bir programı olduğunun altını çizelim.

***

Tofaş Bursa’ya hizmet yarışında yalnız mı yürüyor?

Sporda olsun, sosyal sorumluluk projelerinde olsun, Bursa’ya hizmeti ve desteği her zaman var olmasına rağmen reklamını yapmadıkları için hep duyarsızlıkları eleştirilen, ‘diğerleri’ kategorisi içinde anılan Tofaş’a büyük haksızlık yapıldığına inanıyorum.

Tofaş bir bina yaparak teslim edip arkasını dönüp gitmiyor. Eserleri ile Bursa’nın geleceğini aydınlatıyor. 
Yeni nesil sporcu yetiştirmenin yanı sıra eğitime yaklaşımı yaklaşık yirmi yıl önce belirlenmiş ve Bursa’ya biri İnegöl’de olmak üzere iki tane Koç İlk Öğretim Okulu yapılmıştı.

Bunlar özel okul değildi ve Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmişti ama kapısında şu ana ilke yazıyordu.
‘Yap, devret ve takip et.’

İşte bu vizyonun devamı ve takibi ile Koç Okulları 30 yıldır bina olarak da eğitim anlayışı olarak da hiçbir zaman eskimedi.

Dileğim ve beklentim odur ki; Bursa’daki bütün kurumlar hatta belediyeler şarkıcılı türkücülü etkinlikler yerine Bursa’nın spor, sanat ve sosyal yaşamına değer katacak kahramanları yetiştirecek programlara imza atsınlar.

Bu iş biraz meşakkatlidir, vizyon ve emek ister ama meyvesi çok tatlıdır.

***

Tofaş’ın ev hali!

Cengiz Bey biraz da bizim mekanı gezelim dedi ama fabrikayı değil spor merkezini gezeceğimiz için patron o olmasına rağmen ev sahipleri Tolga Öngören ile Orhun Ene oldu. 

Muhteşem bir sosyal tesis, en az onun kadar güzel ve fonksiyonel üçü bir arada spor salonu ve NBA markalarından oluşan inanılmaz bir fitness salonu ile karşılaştık.

Üçlü salonda bütün yaş gruplarının idmanları yapılıyor ve çocuklar geç saatlerde eve gitmek ve derslerini sıkıntıya sokmak zorunda kalmıyor.
Çocukların dengeli ve programlı beslenmeleri sosyal tesiste sağlanıyor.

Ve çok önemlisi bu tesislerden Tofaş A.Ş. nin bütün çalışanları yararlanabiliyor.

***

Yerel kahraman olmadan olmaz!

Sosyal tesislerde Bursa’ya, spora bakış açıları ve yapılanlar konusunda geniş açıklamalarda bulunan Cengiz Eroldu, rahmetli Mustafa Koç’un öngördüğü şekilde basketbolun Tofaş’ın DNA’sına girdiğini ifade etti. 

Bir sporun gelişmesi ve kentin ruhunda yaşaması için yerel kahramanlar yaratmanın şart olduğunu ifade edince neden olmasın ama ‘diğerleri’ nerede deyiverdim.
Bu bağlamda ‘50 Pota’ Semt Sahaları’nı devreye alırken; Tofaş’ın Türkiye’ye olan katma değeri ile örtüşen bir iş yapma hedefiyle yola çıktıklarına değinerek, ‘50 Pota Semt Sahaları projemizin çocuklarımıza fayda sağlayacağı ve hayatlarına olumlu etki edeceğine inanıyorum. Bursa’nın dört bir yanına yayılacak bu alanlar, bulundukları mahallelerde sporun etkisini yaşatan sahalar olacak. Belki de geleceğin yıldızları bu sahalardan çıkacak. Bu sahalarda basketbol oynayan gençler profesyonel sporcu olmasalar bile, sporun olumlu etkileriyle daha sağlıklı ve dengeli bir hayat sürecekler” diyerek bizi uğurladı.