Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2018’de finansal yatırım reel getiri istatistiklerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

En yüksek aylık reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,40, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,81 oranlarıyla Amerikan Doları'nda gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro yüzde 0,24 oranında yatırımcısına kazandırırken; külçe altın yüzde 0,77, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,85, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 6,11 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,21 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Euro yüzde 0,65 oranında yatırımcısına kazandırırken; külçe altın yüzde 0,36, mevduat faizi yüzde 1,45, DİBS yüzde 5,72 ve BIST 100 endeksi yüzde 8,84 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Amerikan Doları üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,59, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,16 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; BİST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 25,11, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 22,65 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,24, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 11,36 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 24,19, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 19,79 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Euro; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,68, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 18,66 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, DİBS Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,87, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 17,31 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Aylık en yüksek reel getiri Amerikan Doları'nda oldu.

Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri Euro'da gerçekleşti.

Bunlar TÜİK’in derlemiş olduğu değerli finansal verilerdir.

Peki en güzel ve iyi kazanç hangisidir?

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: 

“Ticaret yapın, çünkü rızkın onda dokuzu oradadır.”

Bunun anlamı herkes çalışarak rızık kazanacak. Ancak daha çok kazanmak için ticaret yolu işaret edilmiştir. Ticaret de cesaret ister, risk ister.

Kısa vadede sizlere finansal getiriler kazanç gibi gözükebilir.

Ancak orta ve uzun vadede hep ticaret kazanmıştır. Yatırım kazanmıştır.

Özellikle dövizi olan için bugün bin Euro ya da Dolar varsa yıl sonunda yine aynı para var.

TL karşısında bir kazanç varmış gibi olabilir ancak ticaret her daim işini hakkıyla yapanlar kazanmıştır ve kazanmaya devam edecektir.

İmkânı ve cesareti olanlar için her daim ticaret ve yatırım en kârlı iştir.

Küçük tasarruflarla, küçük yatırımlarla, küçük başlangıçlarla nice kazançlar ve kârlar elde edebilirsiniz. Kendi işinizin işvereni olabilirsiniz.

Başarlı iş insanlarının hikâyelerini okuyun kendinize uyarlayıp dersler çıkarın.

Başarabilirsiniz. Başaracaksınız. Niyet hayır ise akıbet de hayır olur.

Niyet, cesaret, proje, heyecan, başlangıç ve çalışmak…

Hem ülken kazanacak hem kendin kazanacaksın. İstihdama katkı sağlayacaksın.

Girişimcilik hayal ve hedefi olan her zaman kazanır.