1924 yılında bu yana yani 93 yılda çok kısa görev yapanlarda dâhil bugüne kadar 48 tarım bakanımız oldu.  Bakanlık isimleri farklı idi tabi önce Ziraat Bakanlığı sonra Tarım Bakanlığı daha sonra Tarım ve köy işleri bakanlığı ve son olarak ta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak devam etmektedir.

AK Parti döneminde 3 ay görev yapan bakanı ayrı tutarsak dört bakan atandı ve bunların en sonuncu ve yenisi olan ise malumunuz Ahmet Eşref Fakıbaba. Her bakan kendi döneminde bir şeyler yaptı, yapmak istedi, belkide yapamadı, bunlar konumuz dışında.

26 Eylül 2017 tarihli köşe yazımda

"Güçlü olmak için refah düzeyini yükseltmek, işsizliği gidermekgöçü önlemek için planlar ve çalışmalar yapmak lazım.

Her kurum kendine göre ilgili bakanlıklar ve bağlı olduğu il müdürlükleriyle acil eylem planları üretmeli ve uygulamaya geçirmelidir.

Mesela Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri mutlaka gerçek anlamda sahaya inmeli ve uygulanabilir projeler üretmeli ve üreticilere gerekli bilgi ve birikim destekleri verilmeli. Butik projeler ve mega projeler yapmalı.

Destek ve teşvik sistemi yeniden ele alınmalı ve sonuç ilişkisine bağlanmalı.

Mesela İl Kültür ve Turizm müdürlükleri 'turizmi nasıl canlandırırız' derdine düşmeli 81 il için ayrı ayrı projeler üretilip paydaşları ile uygulanabilir hale getirilmeli...

Kısacası her il müdürlüğü olağan değil olağan üstü çalışmalar içine girmeli ve başarıya göre ödüllendirilmeli.

Başarısız olanlar başarılı olabilecek görevlere getirilmeli" demiştik ve beş gün sonra Sevgili hemşerim Ahmet Eşref Fakıbaba Bursa’da müjdeyi verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ilk defa Bursa’da açıkladığı 81 ilin her birine üç tane örnek köy yaparak ortalama 250 köy projesini hayata geçireceklerini bu çalışmada rol alacak tüm belediye başkanlarına destek vereceklerini dile getirdi.

Fakıbaba konuşmasının devamında, "Türkiye’de tarımının, küçük ve orta ölçekli çiftçiliğinin ve ithalatın azalmasının, ihracatın da artışında önemli bir çalışma olacağını inanıyorum. Ziraat mühendisi ve veteriner hekim istihdam edeceğiz çünkü bu proje hayata geçtiğinde ziraat mühendisi de, veteriner hekim de yetmeyecek" diye konuştu Bursa'da.

Evet kesinlikle güzel ve çok özel bir proje. Mutlaka hayata geçirilmeli ve uygulanmalı ve denetlenmelidir.

Elbette 21 farklı bakanlık kendi konularında farklı projeler yapıyor ve yapacaktır da. Ne turizmden vazgeçebiliriz ne de sanayi üretiminden vazgeçebiliriz.

Tarım ve hayvancılık ise apayrı bir yerde ve önemde. Daha sağlıklı gıda üretimi ve tüketimi aynı zamanda büyük bir kısmı da ihraç etmemiz önemlidir.

Kanaatimce bu proje üçe ayrılabilir.

Bir tanesi sadece tarım üzerine ikincisi hayvancılık üzerine üçüncüsü ise hem tarım hem de hayvancılık bir arada olacak şekilde projelendirilebilir.

Diğer yandan mevcut projelere destek diğeri ise bu işe yeni girecek olanlar için butik ve mega projeler olmak üzere uygulamaya konulabilir.

Umarım proje sözde kalmaz en kısa zamanda hayata geçer.

Hem göçü durduracak hatta giden göçleri geri döndürecek ve işsizliği merhem olacak projelerdir bunlar.

Bence her bakanlık sadece uygulanabilir verimli projeler yapmalı. Böylece yapılacak hatalı işlerin önüne geçmiş olunur hem de her şehrin kendi eksikleri ve değerlerini ortaya koyacak projeler ile ilgili bakanlıklarla koordineli bir çalışma hayata geçirilebilir.

Kuru kuru değil hayata geçirilebilir projeler,atılım hamlesi projeleri tüm kurumlardan bekliyoruz...

Çünkü bu ülkenin daha çok üretime daha çok ihracata'daha az işsizliğe ihtiyacı' var…