Türk Standartları Enstitüsü, tabela standardını yayınladı.

TS 13813 "Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar için Kurallar" standardı ile artık herkes istediği şekilde tabela yaptıramayacak, asamayacak.

Mevcut durum;

Görüntü kirliliği var.

Gelişigüzel tasarım var.

Düzensizlik, çirkinlik had safhada.

Yabancı kelimeler var.

İmla hataları, alabildiğince…

Bundan sonra bütün bunlar olmayacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, "Yazılarda Türkçe kelime kullanımı esas alınmıştır. Tabelada eğer yabancı dilde de ifade kullanılacaksa, Türkçe kelimenin yaklaşık yüzde 25'i büyüklüğündeki puntolarla yazılması kuralı getirilmiştir. Standartta tabelaların ebatlarının binanın büyüklüğü ile orantılı ve binanın mimarî özelliğine uygun olması, iklim şartlarına dayanabilir malzemeden yapılması kuralı getirilmiş, ayrıca ışıklı veya ışıksız olabileceği belirtilmiştir."

Standarda göre;

Tarihi özelliği bulunan tabelalar korunacak, tabelalar şehir estetiğini ve mimarî dokusunu bozmayacak, şehrin doğal ve tarihî görünümü ile çelişmeyecek, şehrin doğal veya tarihî sit alanını bozmayacak şekilde yerleştirilecek.

Tabelalar dil, ırk, cinsiyet, din ve mezhebe dayalı ayrımcılık belirten öğeler içeremeyecek.

Kamu binalarında, kamu kurum ve kuruluşlarına ait duyurular ve tanıtımlar haricinde reklam içerikli tabelalar bulundurulmayacak. Kamu binalarının tabelaları, hiçbir şekilde ağaçların üstüne asılmayacak.

Tabela üzerinde bilgi işaretleri dikdörtgen, yasaklayıcı işaretler daire ve uyarı işaretleri ise üçgen şeklinde olacak.

Eğitim kurumlarının tabelalarında sol tarafta Mili Eğitim Bakanlığı'nın logosu yerleştirilecek il, ilçe adlarından sonra gelmek üzere sırasıyla okulun ismi, okulun türü ve derecesi yazılacak ve varsa okulun amblemi sağ tarafta yer alacak.

Sponsorluk hizmeti veren kişi, kurum, kuruluşun logosu, yapılan sponsorluk hizmetinin tanımı ve sponsor kişi/kurum/kuruluşun adının geçtiği bir cümle yer alacak.

Standartta ayrıca kapı isim levhalarında, levha yazım ve levhanın asımı konusunda da kurallar belirlenmiş.

Buradan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yapıyoruz ve ‘Kalite Şehri’nin bu standarda uygun bir şekilde, (Mevcut görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması için, özellikle de Darmstad Caddesi-Çarşamba’dan çalışmalara başlanılmasını diliyoruz.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, diyor ki; "Vatandaşlarımızı Türkçe kelimeler kullanmaya özendirmek için tabelalarında yalnızca Türkçe kelimeler kullananlara vergi muafiyeti getirilmeli."

Mükemmel bir teklif.

Dikkate alınmalı, yabancı kelime kullanma hastalığından artık kurtulmalıyız.