Bahsettiğimiz baraj Kırcaali Barajı değil tabi.

DOST genel seçimlerde belirlediği barajı aşma hedefini tutturamadı. Bu açıdan bakıldığında başarılı olamadı denebilir, ancak burada daha önemli olan konu aldığı sonuç itibarıyla başarısız olmamış olmasıdır.

Asıl o zaman sıkıntılı durumlar çıkardı.

Belirlenen hedefi tutturamayan her parti gibi DOST da bu konuda kendi muhasebesini mutlaka yapacak ve gerekli düzenlemeleri yapacaktır ki yapmalıdır da.

Seçimlerde alınan bu sonuç hakkında değişik yorumlar yapıldı.

DOST üst yönetimi alınan bu sonuç için haklı olarak özellikle ülkemizdeki seçmene yönelik yapılan ve zulme varan uygulamaları dile getirmekte.

Bu durumlar her ne kadar barajın aşılamaması için esas sebep olmasa da kuşkusuz alınan sonuca bir etkisi olmuştur.

Baraj aşılabilir miydi, yoksa bu hayali bir hedef miydi?

Barajın aşılması için potansiyel fazlasıyla vardı da bu ihtimal yapılan büyük hatalarla ve bu hatalara ısrarla göz yumulması sonucu heba edilmiştir.

Barajın altında kalınmasını ana başlıkları ile sıralayacak olursak:

1.Ana sebeplerin başında tartışmasız birlerinin kendi ayak takımını oluşturmak adına vasat adamları yetkili kılması olmuştur ki, zaten aklı başında, donanımlı kişiler bunun peşinden gitmez.

Ayakları baş yapmaya kalkıştı ki nerede olursa olsun ayaklar baş olunca her zaman aynı sonuç ortaya çıkar:

Hezimet! Alınan sonuçlardan ve gelen tepkilerden bu fazlasıyla ortaya çıktı.

2.Milletvekili Listeleri, belli istisnalar hariç, çok zayıf ve yetersiz kaldı. En önemlisi de teşkilatın görüşleri dikkate alınmadı.Yine eski partideki zihniyet ile hareket edildi. Açık şeffaf ve çoğulcu siyaset izlenmediği takdirde varılacak yeri de yazmıştık daha önce.

  1. K. Dal’ın partisi ile birliğe gidilmesi hataydı. (Seçimler öncesi bunun stratejik hata olduğunu paylaşmıştık- 25.02.2017)

Siyasette iki kere iki dört etmediğini dağdaki çoban da bilir. Bazen beş,ama çoğu zaman iki buçuk eder.

Bu birleşmede bir sinerji yaratılamadı.Doku uyuşmazlığı oluştu. Alınan sonuçlardan net olarak ortaya çıktı.Bu birlik olmasaydı her türlü hatalara ve engellemelere rağmen DOST çok rahat yüzde 3’ün üzerinde oy alırdı.

  1. DOST’un seçmenine karşı zulme varan uygulamalar. Her ne kadar bu durum barajın aşılamamasına esas sebep olmasa da önemli etkisi olmuştur.
  2. Seçimlere katılım oranının yüksek olması. Bu durum birilerinin yine atıp tutması sonucu Bulgar halkını galeyana getirmesinden meydana gelmiştir. Ki bu durumun seçim sonuçlarına, DOST seçmenine yapılan zulümden çok daha fazla olumsuz etkisi olduğunun altını çizmek lazım.

Eleştiri yapanlara hoş bakılmaz.

Eleştirilenler ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsun, ne kadar “eleştiriye açığız” deseler de bunu yapanlara karşı bilinçaltından olsa da olumsuz görüşe sahip olurlar.

Bu seçimlerden önce bu tür uyarılarda bulunduk diye bazı kişiler gönül bırakmıştı. Kim ne bırakırsa bıraksın biz uyarılarımıza aynen devan ederiz.

Bizim de derdimiz birilerine yaranmak değildir. Burada bir dava söz konusudur ve amacımız bu davanın başarılı olmasıdır.

Sonuç olarak DOST seçimlerden önce belirlediği hedefe ulaşamamıştır.

Bunun analizini iyi yapmalı.Sebepleri doğru tespit edip gerekenleri yapmalı yoksa bir sonraki seçimlerde sonucun yine hüsran olmasından öte bu defa birilerin makamı da ciddi olarak sorgulanacaktır.

Doğrular şu veya bu şekilde bulunacaktır.

Son derece tecrübeli Genel Başkan var.

Ancak insanımızın kendisinden beklentisi kimsenin etkisi altında kalmadan gerekli görüldüğünde tereddütsüz radikal kararlar almasıdır. Yoksa bir süre sonra eyyamcıların dışında peşinden giden kimseyi bulamaz.