31 Mart 2019 yerel seçimlerine 107 gün kaldı.

AK Parti ile MHP'nin Cumhur İttifakı'nın ardından CHP ve İYİ Parti de yerel seçimlerde Millet İttifakı yapacak.

Açıklamaya göre İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Aydın, Muğla, Tekirdağ, Hatay, Antalya ve Adana'da İYİ Parti aday çıkarmayacak, CHP adaylarını destekleyecek.

Balıkesir, Denizli, Manisa, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya, Gaziantep'te ise CHP aday çıkarmayacak, İYİ Parti'nin adaylarını destekleyecekler.

Diğer iller için de iş birliği imkânı olursa yapılacak yoksa herkes kendi adayını çıkaracak.

Uzlaşılan illerin içinde Bursa Büyükşehir Belediyesi de var.

Geçen hafta Bulgaristan’da görüştüğümüz CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan bizlere çıkan sonucun sinyallerini vermişti.

Genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de ittifak ve işbirlikleri olması lazım. Sahanın gerçeklerini göz önünde bulundurarak kim nerede daha güçlü ise onun adayının desteklenmesinin daha isabetli ve mantıklı olacağının altını çizmişti.

İYİ Parti, Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak düşündüğü Prof. Dr. Emin Balkan’ı Osmangazi Belediyesi başkan adayı olarak açıklayabilir.

CHP Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey'in elinin biraz daha güçlendiğini söyleyebiliriz.

Gerçi ilçelerde birçok isim konuşuluyor. CHP ve İYİ Parti arasında yapılacak işbirliğinin netlik kazanması sonucunda adaylar açıklanacak.

Dün İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Hasan Toktaş’la telefonla görüştüm.

"Yapılan ittifak gereği İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı çıkarmayacaktır. Buna paralel olarak ilçelerde adaylarımız olacak. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde teşkilatımız tarafından gerekli açıklamalar yapılır" dedi.

Emin Balkan Osmangazi Belediye başkan adayı olur mu?” sorumuza ise “Olay daha çok sıcak olması sebebiyle şimdiden bir şey demek istemiyorum. Biraz bekleyelim görelim" yanıtını verdii

                                                                                 ***

Bursa’da muhtemelen Cumhur İttifakı gereği MHP Büyükşehir Belediye başkan adayı çıkarmayacak. AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş desteklenecektir.

Bursa’da ilçelerin bir kısmında ise MHP ilçe belediye başkan adayları AK Parti tarafından desteklenecektir.

Genel merkezlerin aldıkları ittifak kararları yerelde ne kadar desteklenir zaman içinde hep beraber göreceğiz.

CHP ile İYİ Parti’nin anlaşması sonrasında CHP Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın'ın geri çekileceği iddiasıyla ilgili açıklama yapan CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, “Eğer böyle bir büyükşehir teslimiyet süreci olacaksa yönetim olarak, sizinde desteğinizle bu görevi burada noktalarız" dedi.

Muhtemelen başka yerlerde de benzer sesler ve tepkiler gelecektir. Bazı yerler sesiz kalsa da sandıkta tepkisini koyacaktır.

Taban olarak bakıldığında AK Parti ve MHP seçmenleri birbirlerine daha yakın görüş ve mesafedeler.

Ancak CHP ve İYİ Parti için aynı şeyi demek çok doğru olmaz.

Dolayısıyla bu ittifaklardan Cumhur İttifakı'nın daha kârlı çıkacağını düşünüyorum.

Bu ittifaklarda bazı parti tabanları bu işten rahatsız oluyor, kimileri ise bu işten mutlu ve umutlu.

Sandığa ne kadarı yansır bilemiyoruz.

Tabii ki ilçe belediye başkan adaylarının açıklanması ve sonuca koyacakları katkı çok önemlidir.

Nilüfer’de Mustafa Bozbey olmayınca CHP’nin adayının şansı tartışılır. Tabii AK Parti’nin Nilüfer’de çıkaracağı adayın rolü de önemli.

Bursa açısından baktığımızda AK Parti zaten güçlü. MHP ile ittifak veya işbirliği yaptığında ise daha da güçlenerek seçimden zaferle çıkacaktır.

Siyasette sonuçta ilmi siyaset hep önemli olmuştur.

Her işte olduğu gibi siyasette de rekabetler güzeldir.