Yazıya başlarken Hz.Mevlana'nın aklımdan hiç çıkmayan bir sözü geldi; “Kazandıkça bölüşemiyorsan 'ELİNİ' sorgula. Konuştukça kırıcı oluyorsan 'DİLİNİ' sorgula. Yürüdükçe menzilden çıkıyorsan 'YOLUNU' sorgula. Ömür geçtikçe yerinde sayıyorsan 'GÜNÜNÜ' sorgula. Sevildikçe vefasızlaşıyorsan 'GÖNLÜNÜ' sorgula. Hangi halde olursan ol, 'SONUNU' sorgula.”

Siyasetin sözlük anlamını çoğumuz sanırım pek bilmez. Ben de bununla ilgili kendi çapımda bazı araştırmalar yaptım. Bu araştırmalarda günümüz Türkiye'sinde siyasetin sözlük anlamına uygun olarak yapılmadığına karar verdim. Bakın siyasetin sözlük anlamı ve açıklaması; 'Siyaset, belli bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların uzlaştırılması faaliyetidir. Bu uzlaştırma faaliyeti ise yönetim erkinin elde bulunması ile gerçekleşir. Siyaset tarihine bakıldığında insanın ortaya çıkışı ile birlikte siyaset; yönetim sanatı da sahnede yerini almış ve binlerce yıl yöneten ve yönetilen arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi ile yönetsel gücün elde tutulması davranışlarına yön vermiştir. Tüm medeni toplumlarda Antik Çağ'dan beri toplum yönetimi üzerine çalışma yapan düşünürler hep kendi çağlarının bir ütopyasının (mükemmel veya sadece daha iyi bir toplum yaratmak için verilen çabaları tanımlamak için kullanılan bir terim) mücadelesini vermişlerdir. İdeoloji siyasal ya da toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir toplumsal sınıfın davranışlarına yön veren politik, hukuksal, bilimsel, felsefi, dinsel, moral, estetik düşünceler bütünü. En basit tabirle bir ideoloji, düzenlenmiş, yapılanmış bir fikirler bütünüdür. Bu fikirler bütünü de siyasetin temeli olan siyasi ideolojileri oluşturmuştur. Siyasal sistem, sosyal sistemin bir dalı olduğu için toplumlar arasında farklı sistemler ortaya çıkmıştır. Siyasal sistem genel olarak devlete bağlı olan kurumların birbirleri arasındaki ilişkiler ve yöneten ile yönetilenler arasındaki ilişkilerin bütünüdür. Siyasal sistemler yöneten ve yönetilenin sayılarına göre kategorilendirilir.’

Bir başka görüşe göre ise siyaset kısaca şöyle tarif ediliyor; ‘Çıkar sağlamak amacıyla yapılan kurnazca davranış.’

İtalyanca siyasetin anlamı ise kısaca, ‘yalan söyleme sanatı’.

Bunlardan sonra siyaset ile uğraşan siyasetçinin sözlük anlamında ise 'Siyaset, vatandaşa hizmet için yapılan erdemli bir faaliyettir. Bu tanımın bir gereği olarak da siyaset, dürüst, bilgili, cesur ve sorumluluk sahibi insanlar gerektir. Ve bu ölçülerde olan insanlara da siyasetçi denir' yazıyor.

Ama ne yazık ki; Bursa ve yöremizde son günlerde siyaset kurbanı birçok çalışkan masum insanın ekmeği ile oynanmak veya oynanacak olmasını üzülerek görüyoruz. Vatandaşa hizmet için yapılan erdemli bir faaliyete ihanet eden bu anlayışın nereye ne zamana kadar devam edeceğini de ilerleyen zaman içerisinde hep birlikte göreceğiz.Büyüklerimiz boşuna söylememişler; alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste diye…

Günün Sözü:

“Ey İNSAN! Kaf Dağı kadar yüksekte olsan da, kefene sığacak kadar küçüksün. Unutma! Her şeyin bir hesabı var; üzdüğün kadar üzülürsün.” Hz. Mevlâna