Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını belirleyen siyasi partiler şimdi belediye meclis üyelerini belirlemek için yoğun mesai harcıyorlar. Hatta kulislere göre listeler hazır ve açıklanması için genel merkezlerden onay bekliyorlar.

Belediye meclis üyeleri ikiye ayrılıyor. Birinci grup kendi ilçelerinde belediye meclis üyesi seçilenler. İkinci grup hem kendi ilçelerinde belediye meclis üyesi seçilip hem de bağlı bulundukları ilçelerdeki nüfus oranları doğrultusunda listenin ilk sıralarında yer bulup Büyükşehir belediye meclis üyesi seçilenler.

İşte bütün mücadele de burada başlıyor. Çünkü ilçesinde meclis üyeliği yapacaklar var. Bir de ilçesi adına Büyükşehir’e gidip komisyonlarda görev alacak, Büyükşehir meclis başkan vekilliği yapacak, Büyükşehir’in tüm karar organlarına seçilecek meclis üyeleri var.

Tabii ki herkes Büyükşehir meclis üyesi olmak ister. Ancak bu o kadar da kolay değil. Büyükşehir listesini her zaman yetki sahipleri belirler. Belediye başkan adaylarını belirleyen siyasi partilerde şimdi sıra meclis üyelikleri için yapılan güç savaşlarında.

Genel merkezler, milletvekilleri, il başkanları, ilçe başkanları, Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları, sivil toplum örgütleri, iş dünyası, kendisine yakın isimlerin seçilmesi için var gücüyle mücadele ediyor. Herkes kendi ekibini kurmak için bütün gücünü ortaya koyuyor.

Belediye meclis üyesi kimdir?

Belediye meclis üyesi belediyelerde çalışan kamu görevlisidir. Belediye meclis üyesi olacak kişiler seçimle belirlenir. Kamu görevlisi olan belediye meclis üyeleri siyasi partiler bünyesinde aday olur. Partilerin aday gösterdiği belediye meclis üyeleri yine bu partileri temsil eder. Belediye meclisi il ve ilçe belediyelerindeki en önemli kurumlardan bir tanesidir. Şehirlerde ve ilçelerde belediye meclisi ilin veya ilçenin kaderini belirleyebilir. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları bölgedeki sorunlarla ve projelerle ilgilenir.

Belediye meclis üyesi ne iş yapar? Görevleri nelerdir?

Belediye meclis üyesi olarak seçilen kişiler meclis tarafından yapılan her işte pay sahibidir. Belediyenin karar alma organı olan mecliste görev ilgili bölgedeki projeler, yatırımlar ve sorunlar ele alınır. Belediye meclis üyeleri il veya ilçedeki stratejik planlama, projeler, çalışmalar, faaliyetlerle ilgili konuları görüşür.

Belediye meclis üyeleri belediye bütçesini denetler bütçenin etkin kullanımını sağlar. Ayrıca kesin hesabı kabul ederek bütçedeki hesaplama, sınıflama ve kodlama işlemlerini yürütür. Belediye meclis üyeleri belediyenin imar planlarını görüşür, inceler ve onaylar.

Ayrıca büyükşehirlerde ve il belediyelerindeki çevre düzen planını oluşturur, inceler ve onaylar. Belediye meclis üyeleri kanunlar tarafından çizilen çerçeve içinde çalışır. Vergi, harç, katılım payı gibi uygulanacak ücret tarifelerinin belirlenmesi ve uygulanması için çalışmalar yürütür.

Belediye meclis üyesi seçimle seçilir ve belediye içindeki pozisyonların doldurulması için seçim yapar. Örneğin meclis başkanlık divanını ve encümen üyelerini ve ihtisas komisyon üyelerini seçer. Belediye meclis üyeleri il veya ilçelerdeki meydan, cadde, sokak, tesis, park adlarını seçer, değiştirir. Ayrıca mahalle kurulması, kaldırılması ve birleştirilmesi de belediye meclis üyelerinin sorumluluğundadır. Belediye meclis üyeleri görev bölgelerini tanımlayacak amblem, flama gibi unsurları belirler ve seçer.

Belediye meclis üyeleri fahri hemşirelik unvanı ve beraat ile ilgili karar verir. Ayrıca belediye başkanı ile encümen arasındaki dengeyi sağlar. Üstelik mücavir, tenha, ihtiyaç sahibi alanlara belediye hizmetlerini götürür. Belediye meclis üyeleri imar planları doğrultusunda belediye imar plan ve programlarını görüşür kabul eder ve yönetir. Belediye meclis üyeleri farklı mahalli idarelerle, belediyelerle iletişim kurar birlik sağlar. Ayrıca kurulan birliklere katılımın ve birlikten ayrılmanın kararını verir.

Siyasi partiler önce belediye başkan adayları için, şimdi de meclis üyeleri için yoğun mesai harcıyorlar. Seçimlere çok az bir zaman kalmasına rağmen henüz bu çalışmalar sonuçlanmadığı için tam anlamıyla sahaya inip çalışmaya başlayamadılar

Çünkü kırgınlar, kızgınlar, küsler, yerini beğenmeyenler, kendi istediği aday yapılmayanlar büyük bir problem oluşturuyor.

Herkes memnuniyetsizliğini dile getiriyor.

Ne zaman ki başkan adaylarının açıklandığı gibi, meclis üyeleri listesi de açıklanır işte o zaman seçim çalışmaları tüm hızıyla başlar ve tüm kırgınlıklar geride kalır. Önceden yaşanan problemler unutulur ya da hesaplaşmalar bir sonraki yapılacak kongrelere kadar ertelenir.

Eski ve tecrübeli siyasilerin bir sözüyle yazımızı bitirelim.

Kurt kışı geçirirmiş ama yediği ayazı unutmazmış.