Başbakan Yardımcısıve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun talimatıyla Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Şanlıurfa kültür gezisi Basın Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı’nın rehberliğinde başarılı bir şekilde tamamlandı.

Her haliyle güzel ve özel bir programdı bu gezi.Şanlıurfa doğumlu olmama rağmen Halfeti ve Harran’a gitme fırsatım olmamıştı. Muhteşem Şanlıurfa Müzesini dışarıdan görmüş ama içini de gezmemiştim. Bu program böyle güzelliklere de vesile oldu.

Bursa ve Şanlıurfa arasında kurulan dostluk köprüsü her ne sebeplerle olursa olsun fırsat ve imkânlar dâhilinde mutlaka yapılmalı.

Çünkü birçok ortak özeliği ve güzelliği bünyesinde barındıran önemli iki şehir…

Yerinde görmek her zaman farklıdır. Gözden ve gönülden ırak olmadan memleketin ortak faydası için çalışmalar daima sürdürülmelidir.

Şanlıurfa’nın her yeri buram buram tarih kokuyor. Dünyanın en eski kenti. İnsanlık tarihinin başlangıcı ve ortak insanlığın ortak yurdu. Tarihe ışık tutan şehirdir. Birçok ilkin başladığı şanlı bir şehirdir.Şehrin içinde barındırdığı yerlerden biride meşhur Harran…

Kuzey Mezopotamya’dan gelerek batı ve kuzey batıya bağlanan önemli ticaret yollarının kesiştiği Harran’da 12 yıl il genel meclis üyeliği, Harran ilçe olmadan 5 yıl muhtarlık ve 10 yıldır da Harran Belediye Başkanlığı görevini yapan Mehmet Özyavuz kendine ait konukevinde bizleri ağırladı. Bölgeyle ilgili bilgiler aktardı.

Programın en önemli temalarından biri AFAD Harran Konteyner Kent’teydi.Orada misafir edilen Suriyelilerle ve çocuklarıyla sohbet etme fırsatı bulduk…

AFAD Şanlıurfa İl Müdürü Mahmut Sönmez ve Tesis Müdürü Mehmet Hadin Demirbağ tarafından karşılandık. Konteyner Kent Konaklama Tesisi hakkında bizlere brifing verildi. Şanlıurfa’da 5 adet barınma merkezi bulunduğunu öğendik.

AFAD Harran Konteyner Kent Konaklama Tesisi ‘Sevgi’, ‘Huzur’, ‘Barış’ ve ‘Kardeşlik’ adlı 4 mahalleden oluşmuş. Suriye sınırına 18 km uzaklıkta olan tesis 2013’te açılmış. 5 yıldır hizmet veren tesis 310 dönüm alanda kurulu. 2 bin 023 konteyner bulunuyor,10 bin kapasiteye sahip olan tesiste şu anda 11 bin 406 Suriyeli misafir ediliyor.

..Ve bu tesislerin bir anayasası var. Kendi isteğiyle ayrılan bir daha buraya alınmıyor.

Tesisleri gezince bilinçli ya da bilinçsiz çıkan yalan ve yanlış haberlerin gerçeklerle ilgisi olmadığını çıplak gözle görüyorsunuz…

Tesisleri ve insanları gördükçe devletimizin gücü ve kudreti daha çok anlaşılıyor.

Bilgi fakirlerinin gözüyle eleştirmek kolay…Diğer deyişle bekaraeş boşamak kolay…

Devletimiz kendine yakışanı ve yapılması gerekeni burada hayata geçirmiştir.

Birçok ilimizde olduğu gibi kendileri için çok olmasa da misafirlere gerçekten çok misafir perver bir ilimiz Şanlıurfa ve insanı…

Şanlıurfa belki hak ettiği yerde henüz değil,yatırımların hayata geçmesiyle birçok ilimize göre büyük mesafeler kat edecek…

Şanlıurfa toprakları bereketlidir. İnsan eksen insan çıkar misali. Ancak GAP projesinin hala tamamlanmaması ve tarımda yeterince yerinde ve doğru projeler üretilmemesi Şanlıurfa’da var olan tarım eskisinden daha geriye gitmiş. 

Akıllı olup tarımdan, turizmden, tarihten, teknolojiden gerektiğinden fazlasıyla dert edinilirse inanıyorum ki hayal bile edemeyeceğimiz verimi alırız.

Bursa’nın derdi Şanlıurfa’nın derdidir. Şanlıurfa’nın derdide Bursa’nın derdidir. Sevinçleri de aynı şekilde…Biz bir bütünüz…

Hep beraber Türkiye’yiz…