Özel Medicabil Hastanesi’nde düzenlenen basın toplantısı davetine biz de ‘agazete’ olarak icabet ettik.

  1. Bilimsel Medicabil Etkinlikleri kapsamında organize edilen “Yalın Hastane Sempozyumu”, 16 Mart 2019 tarihinde yapılacak.

Sempozyumun tanıtımını yapan Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, “Bazı hastanelerimizde israfları azaltma ve yönetme çalışmaları sürdürmekte, yani yalın projeler yürütülmekte. Bu çalışmaların bilimsel bir kimliğe bürünmesi ve gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda bildirilmesi ve yayınlanması gerekmektedir. Böylelikle Türk sağlık sektörünü dünyaya duyurma fırsatı oluşacaktır. İsrafların başında önlenebilir tıbbi hatalar gelmekte ve bunların insanlık boyutunda kaybının ne denli büyük olduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 250 bin önlenebilir tıbbi hatalara bağlı ölüm ile tarif edilebilir” dedi.

Bilgen, “Sağlık sektöründeki yeni gelişmelerle ve uygulamalarla ilgili bilgi paylaşımında bulunmayı meslek etiği açısından çok önemsiyoruz. Can sıkıcı ve can yakıcı bu ihmallerin önlenmesinin yolları gerçekleşecek olan 8. Bilimsel Medicabil Bilimsel Etkinlikleri Kongresi'nde tartışılacak ve sonuçları meslektaşlarımızın kazanımları olacaktır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen konuşmasının devamında, "Yalın Hastane modelinin özelikle bu yıllarda önemi daha çok artmaktadır. Kimse kusura bakmasın. Bizim güncel olmaya ihtiyacımız var. İnternet ortamında hem sizi bulurlar hem de hastalıkları ile ilgili bilgi ediniyorlar. Bilinçli bir şekilde karşınıza çıkıyorlar. Bizler daha çok güncel bilgiye ve yeniliklerden haberdar olmak zorundayız" diyerek sağlıkta yaşananların genel bir analizini açık yüreklilikle ortaya koydu.

Bilgen hoca uygulamalı bir çalıştay yapacaklarını, amaçlarının böylece yapılabilecek hataları önlemek olduğunu vurgularken, "Hastaneye hiç kimse güle oynaya gelmiyor.  Önlenebilir birçok hatadan dolayı insanlar ölüyor. Kim bilir altında yatan gerçekler nelerdir? Bunun için çok çaba sarf etmemiz lazım" diyerek sağlıkta yaşanan sağlıksız vakaların öneminin altını çizdi.

Verdiği bir örnek ise kan dondurucu bir boyuttaydı Ömer hocamızın: "ABD’de yılda 250 bin kişi ihmalden ölüyor. Bizde ise elimizde bir veri olmamasına rağmen ortalama bin 500 hastane olduğuna göre her gün ortalama bir kişinin ihmalden öldüğünü varsayarsak; ortaya çıkan tablo düşündürücü ve sağlıkta almamız gereken sağlıklı bir yolun önemi ortaya çıkıyor."

Bu rakamdan yola çıkarsak yaklaşık olarak ülkemizde yılda 547 bin kişi ihmal ve yanlış tedaviden ölüyor.

Hepimiz deriz, 'sağlıktan daha büyük zenginlik yoktur'

Daha çok sağlık problemi yaşadığımızda sağlığın önemini daha iyi anlıyoruz.

Bazı mesleklerde yapılan hataların telafisi olur ancak bazı mesleklerde ise yapılan ihmalin bedeli ise candır.

Ölen öldüğüyle, kalan yakınları ise çektikleri acılarıyla kalıyorlar maalesef.

Kanuni Sultan Süleyman’ın hastalık anında söylediği söz:

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,

Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi’

Sağlıklı olmak için öncelikle bizlere iş düşüyor. Yediklerimize, içtiklerimize ve yaşantımıza dikkat ederek…

Sağlığımız, ama bizim ihmalimiz ama başka sebeplerden dolayı hekimlere muhtaç olduğumuzda güvenerek, inanarak kendimizi teslim etmemiz önemlidir.

Hastanelere, doktorlara ve sağlık personeline büyük sorumluluk düşüyor.

Bunun için herkesin kendine düşeni sağlıklı bir şekilde yapması çok önemli.

Hiç kimse ihmalden veya yanlış tedaviden ölmeyi hak etmez ve etmemeli de.

Sadece fiziki yapılar sağlık tedavisi için yeterli değildir.

İnsan faktörünün önemi daha büyüktür.

Duyarlı ve sağlıklı günler dileğiyle…