Asrın illeti yeni tip koronavirüs sebebiyle dünya zor günlerden geçmeye devam ediyor. Şiddeti ve yayılımın etkisinin azalması hepimize yeniden umut verdi.

Dünyayı derinden saran, sarsan ve kavurup yakan yeni tip virüs malum her şeyi alt üst etti.

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamızın ve mücadele etmemizin 91. günü.

1 Haziran’da atılan ikinci adımla, aşamalı olarak normalleşme ve gevşeme evresine girdik.

Hafta sonunu sokağa çıkma kısıtlaması olmadan geçirdik. Alışmıştık ne güzel sakinliğe ve sessizliğe. Ekmekçinin sokak sokak gezip ekmek ve gazoz satmasına... Tabi zamanla yeniden normalleşmeye de tekrar alışacağız. İnsanoğlu nelere alışmıyor ki!

Virüsle en ön safta savaşan sağlıkçıları uzun süre alkışlamıştık.

Bu zorlu mücadelede zor olan görevlerini başarıyla yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar.

Bazı sağlık çalışanları alkış istemiyor. Verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyor.

Telefonla görüştüğümüz ve isminin yazılmasını istemeyen bir sağlık çalışanının gönderdiği yazı metnini aynen aktarıyorum.

Sağlık Bakanlığı 23 Mart’ta sağlık emekçilerine döner sermaye üzerinden yapılacak ödemelerin 3 ay süreyle tavandan hesaplanacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından neredeyse iki ay geçti ve sağlık emekçilerine ek ödemeler yapılmaya başlandı. Ancak performansa bağlı değerlendirmenin ortaya çıkardığı durum, sağlıkçılar arasında yine eşitsizliğe sebep oldu.

GİH, YHS sınıfındaki personeller bu ödemelerden pay alamadı. Kimi yerlerde 16 kata varan farklı ödemeler ortaya çıktı. Ödemelerdeki dengesizlik, çalışanların moral ve motivasyonunda kötü etkiler oluşturdu. GİH ve YHS sınıfındaki personel; Hemşire, ebe, tıbbi sekreterin aldığı ücrete göre çok düşük ücret aldı. Kimisine 30 TL kimisine ise 50 TL performans verildi. Mutemetliğe performans ödemeleri hakkındaki bu eşitsizlik sorulduğunda ise sizin tavanınız bu kadardır denildi... Ancak COVID-19 pandemisi sınıf ayrımı gözetmiyor. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, ek ödemelerle ilgili tavandan ödeme ifadesinde: ‘Sağlık çalışanları arasında ücret desteğinde ayrım yapmayın’ demişti.

COVID-19 hastaları ya da şüpheli vakaların hastanelere başvurduklarında onları ilk karşılayanların ve sahada filyasyon ekibinde görev yapan GİH - YHS personelinin ek ödeme almaması gerçekten üzücü.

Peki, GİH ve YHS sınıfı kimdir? Sağlık içinde tüm büro işlerini yapan, gerektiğinde sahaya çıkan ve gerektiğinde hastayı karşılayan, bütün hizmetleri veren sınıf değil midir?

Ortak görevlerde ortak işleri yapan bu sınıfların bu kadar düşük performansa layık görülmesi sizce adil midir? diyerek dile getirdi.

Ben de konuyu önce telefonla, sonra da WhatsApp’tan Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Gökhan Yünkül’e ilettim.

Başkan Yünkül’ün verdiği cevabı ve görüşü de aynen aktarıyorum

Yünkül, “Evet, söz konusu ek ödeme dağıtımından bu pandemi sürecinde sağlık çalışanları ciddi rahatsız oldu. Aslında bu rahatsızlık bugüne ya da bu döneme ait bir rahatsızlık değil. Biz Sağlık-Sen olarak ek ödeme dağıtımının adaletsiz olduğu, yönetmeliğin değişmesi gerektiğini yıllardır söylüyoruz ve bu konuda eylemlerimiz oluyor. Özellikle sağlık çalışanlarının hak ettiği paraları yönetmelik dolayısıyla alamadığını ifade ediyoruz. Bundan dolayı yönetmelik adil değildir ve adil bir düzenleme oluncaya kadar mücadele edeceğiz. Bu pandemi sürecinde ise yapılması gereken tüm sağlık çalışanlarının eşit bir şekilde ödüllendirilmesiydi. Herkes aynı riski aldı. Ailesinden, çocuğundan uzak günlerce çalıştı. Tıpkı PTT çalışanlarına yapıldığı gibi, sağlık çalışanları da eşit bir şekilde ödüllendirilmeliydi. Bu vesile ile ek ödemelerin daha adil olması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır dedi.

Sağlıkla kalın…