Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ile Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) arasında imzalanan protokolle, bugünden itibaren otoyollarda araçların seyri sırasında ortalama hızlarının tespit edileceğini ve ihlali bulunanlara cezai işlem uygulaması başlıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, yapılan protokol kapsamında; araçların otoyollarda giriş yaptığı HGS/OGS noktası ile çıkış yaptığı HGS/OGS noktası ile varış noktası arasında almış olduğu mesafe ve süre bilgilerinden araçların ortalama hızları tespit edilecek ve belirtilen hız limitlerini aşan araçların tescil plakalarına cezai işlem uygulanacak.

Otomobiller için hız limitleri şöyle:

Yerleşim yeri içinde 50 km

Şehirlerarası çift yönlü yollarda 90 km

Bölünmüş yollarda 110 km

Otoyollarda ise 120 km

Otoyollarda otobüs, minibüs, motosiklet hız sınırı 100 km; kamyonet 95 km; kamyon, çekici 90 km; motosiklet 80 km hız limitleri ile sınırlanmaktadır.

İki gişe arasında belirtilen hız sınırlarını aşarak cezai bedelle muhatap olmamak için kurallara uyalım, uymayanları uyaralım. Bizden söylemesi…

Bugün uygulamaya konulan sistemle; sürücülerin otoyollarda kullandıkları araç sınıflarına tanınan hız limitleri üzerinde araç kullanmaları ve bu nedenle gerçekleşen kazaları ile aşırı hıza bağlı yakıt sarfiyatını azaltmak amaçlanıyor.

Örneğin yeni uygulamayla Aydın-İzmir arasındaki 112 kilometrelik otoban yolunu 1 saat 11 dakikadan kısa sürede tamamlayan araç sürücüleri, hız sınırını aşmış sayılacak ve haklarında cezai işlem uygulanacak. Cezadan kurtulmak için gişeye girmeden bekleyeceksiniz. Ama en güzeli hız sınırını aşmadan, cezaya girmeden güvenli sürüş yapmaktır.

 

Uygulanacak olan yerler

Sistem öncelikli olarak, İzmir-Aydın, Ankara-İstanbul, İstanbul-Edirne, Adana-Mersin ve Adana-Şanlıurfa, Niğde-Şanlıurfa otoyollarında eş zamanlı olarak bugün başlamış oldu. Daha sonra bu uygulama diğer otoyollarda da uygulamaya geçecek.

Karayollarında var olan radar sisteminin farklı versiyonu ise otobanlarda ortalama hız radarı olarak uygulanmaya geçmiş oldu.

Otobanlarda arabanıza güvenerek aşırı hıza güvenliğiniz için artık son vermelisiniz.

Unutmayalım ki kaza en pahalı cezadır. Gerekli tedbirleri almak ve kurallara uymakla olur…