Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci padişahı Orhan Bey'dir. Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Gazi’nin oğludur. 1326 ile 1359 yılları arasında beylik yapmış. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı devleti, oğlu I. Murad'a 95.000 km² olarak devretmiştir.

Orhan Gazi döneminde fethedilen yerlerden biri de Orhangazi olmuş ve ilçeye adı verilmiştir.

İşte o Orhan Gazi'miz artık dedesi Ertuğrul Bey, babası Osman Bey gibi anılacak, adına şenlikler düzenlenecek.

Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, geleneksel hale getirilecek 1. Fetih Şenlikleri için hazırlıklara başladı. 28 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek şenliklerin tanıtımını yapan Başkan Çağlayan, “Orhan Gazi’ye karşı bugüne kadar yapılan ihmali ortadan kaldırılacağız" diyerek adeta tarihimize karşı yapılan bir hataya karşı özeleştiride bulundu.

1. Fetih Şenlikleri'nin lansmanı, Orhangazi Belediye Başkanı ve ekibinin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Neşet Çağlayan, yapılacak organizasyon hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Bu yıl ilki düzenlenecek olan Fetih Şenlikleri 9 gün sürecek ve çeşitli organizasyonlarla devam edecek.

Kortej yürüyüşüyle start alacak olan Fetih Şenlikleri’nin ertesi günü güreş müsabakaları ve protokol konuşmaları yer alacak. Cirit ve geleneksel okçuluk gösterilerinden folklor gösterilerine, konserden otomobil yarışmalarına kadar birçok etkinliğin düzenleneceği Fetih Şenlikleri 6 Mayıs Cumartesi günü son bulacak.

Başkan Neşet Çağlayan, konuşmasının devamında Orhangazi’nin Bursa için önemli bir ilçe olduğunu dile getirdi. Çağlayan, “İlçemize ismini veren Gazi Orhan Bey’in ilçemizle özdeşleşmesini, bugüne kadar düşünülür olmasını, sıkıntılarını ve ihmal edilmişliğini ortadan kaldırmak adına geçtiğimiz yıl bu şenliklere karar verdik. 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminden sonra bu etkinliği ertelemek zorunda kaldık. Orhan Beyimiz ilçemiz için, Bursa için önemli fakat tanıtımı konusunda Orhan Bey'in Bursa için, Türkiye için neyi ifade ettiği konusunda maalesef eksik kaldık. Ama eksiklik telafi edilecek" dedi.

Orhangazi’ye yapılacak yatırımlarla ilgili bilgiler de aktardı Başkan Çağlayan... Orhangazi’nin turistik değer kazanması için çeşitli çalışmalar içerisinde olduklarını, ilçenin metropol şehirlere yakınlığı avantajını kullanarak, gezilip görülmesi gereken ilçeler içerisinde yer alması gerektiğinin altını çizdi.

İznik Gölü’nün ekolojik dengesini bozmadan turizme kazandırmak suretiyle Orhangazi’yle biraz daha özdeşleştireceklerini vurguladı Başkan Çağlayan.

Yapımı tamamlanan ve tamamlanmak üzere olan projeleri de açıklayan Çağlayan, "Merkezi hükümetin yatırımlarıyla ilçemizde birçok eksiklik gideriliyor. Orhangazi Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, merkezi hükümetin ortak çalışmalarıyla üniversitemiz bu yaz eğitim ve öğretimine yeni binasında devam edecek. Yarı olimpik yüzme havuzunun yapımı da tamamlandı. Önümüzdeki ay bu değerli yatırım da hizmete açılmış olacak. Yeni gelişim alanlarının bölgeye girmesiyle birlikte Orhangazimiz çok daha farklı noktalara gelecektir diye düşünüyorum. Çiftçilerimiz açısından da bir taraftan Büyükşehir Belediyemizin Zeytin İşleme Merkezi’ni bu yıl çalışmalarına başlanması, diğer taraftan sulama projelerinin de devreye alınmasıyla birlikte bu bölgedeki çiftçilerimizin sulama noktasındaki sıkıntılarını da ortadan kaldırılması yapılan çalışmalar arasında" dedi.

Anlaşılan Çağlayan, ilçeye kısa sürede çok adım atlatmak için var gücüyle çalışıyor... Ne diyelim Allah da çalışana veriyor.