Dünkü yazımızın adeta bir devamı olarak siyasi ve politik konularda kaleme alınmış yıllar öncesi görüşleri sizlerle paylaşmaya devam etmek istiyorum.

“Bende de, Yunanların bu kelimeyi terminolojiye kazandırırken neyi düşündükleri kafamda soru işareti oluşturdu. Acaba Yunanlar olayı samimi düşünerek devlet idarecilerinin bir eğitim içerisinde yetişip eğitimci olmalarını mı? Yoksa kendilerinin ortaya koydukları politika anlayışının misyonunu yaymaya çalışan misyonerler olarak mı tasarlamışlardır?

İşte bu noktada bizlerin konuya bakış açısı ve hakimiyeti bu soruyu çözücü tek unsur olacaktır. Şimdi buraya kadar yazdıklarımız ışığında bir düşünelim.

Yıllardır siyasetçi olduğunu söyleyen kaç devlet adamımız birey veya millet nezdinde eğitmenlik yapmıştır veyahut yapma fırsatı yakalamıştır?

Siyasetçi kimliğine sahip veya aday olmuş kaç kişi eğitici ehliyetine veya formasyonuna sahiptir? Yine kaç siyasetçi veya adayı, sahip olduğu bilgiyi aktarmak adına doküman hazırlamış ve bunları aktarmıştır? vb. çıkarılabilecek binlerce cevabı havada kalan soru sorulabilir.

Geçelim ikinci kavramımız olan POLİ-TİKA’ya… Burada da yazdığımız gibi kelimeyi birleşik olarak düşünüp ona göre analiz edelim. Çoğunuzun da hatırlayacağı gibi POLİ kelimesi çok anlamını ifade etmekte, özellikle de bilimsel terimler ile birlikte kullanılmaktadır. (Örnek olarak, POLİKARBON kelimesi çok karbonlu anlamına gelmektedir.)

Diğer kelimemizi çözmek için ise PATİKA kelimesinden yola çıkalım. Patika kelimesinin dilimizde tam karşılığı, basit ayak yoludur. Burada PA kelimesinin ayak olduğunu en azından bulmaca çözerken öğrendiğimizi varsayarsak TİKA kelimesinin yol manasını taşıdığı açıktır.

O halde asıl konumuz olan POLİTİKA’ya dönecek olursak kelime olarak ‘çok yol’ anlamını taşımaktadır. Siyaset gibi bunu da iki türlü bakış açısından yorumlayabilir ve yorum şekline çok dikkat etmemiz gerektiği söylenebilir.

Ancak günlük hayatımızda bu kelimeyi doğru kullandığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Yaptığımız sohbet esnasında karşımızdaki kişi birden çok seçeneğe geçiş yaptığında veya her görüşünde haklı çıkmak adına manevra yapan kişilere ‘POLİTİKA YAPMA’ diye uyarıda bulunuruz.

Bu araştırma sonucunda vardığım en anlamlı kanı ise zorlukların bilgisizlikten kaynaklandığı anlamı olmuştur. Bilgi sahibi olmanın işleri kolaylaştırdığının açıkça ispatı hayatımızda geçerliliği oldukça üst düzey olan bu terimlerin anlamlarının kolayca tahlil edilerek konuyla alakalı bilinçlenmenin sağlanmış olmasıdır.

Peki, siyaset kelimesi konusunda sorduğumuz soruların benzerlerini soracak olursak…

Politikacı olmak isteyen kişilere niye yalancı ön yargısı ile yaklaşılır?

Politikacı dendiğinde niye akla gelen uygunsuz işlerle uğraşan insan tasviridir?

Mevcut durumda politikacılarımızın her konuyla alakalı alternatif yolları var mıdır?

Politikacılarımız, acaba yeni yollar mı üretmekte yoksa kendilerine dayatılan yollar üzerinde mi ilerlemektedir?

Biz öncelik olarak milletine ve ülkesine katma değer oluşturmayı şiar edinmiş bireyler olarak, bu terimlerin tanımlarına uygun olacak şekilde kendimizi geleceğe hazırlamaya dair bir zorunluluk hissediyoruz.

Beklentimiz ise devlete hizmette ölçü olarak, yapılacak olan reklamların promosyon giderlerinin karşılanması değil, sahip olunan bilgi ve birikimlerle talip olunan noktadaki tecrübe ve deneyimler olmasının zorunluluk haline getirilmesidir.”

Bahsedilen bu şartlar yerine getirildiğinde sponsorlara gebe kalan ve kendini borçlu hisseden devlet idarecisi profilinin de kırılarak karar verme mekanizmasında daha hür bir yapının oluşturulabileceğine ben şahsen yürekten inanıyorum. Tıpkı Ulu Önder Atatürk’ün oluşturduğu ilk meclis gibi…

Günün Sözü:

“Siyaset, başkalarına sezdirmeden değişme sanatıdır. (A.MALRAUX)”