Siz siz olun karşılaştığınız kötü bir durumun nedenini araştırmadan bilmeden hareket etmeyin! Çünkü olayın ardından vereceği vicdani rahatsızlık sizi yer bitirir.

Aslında ilk cümlemde en açık şekilde empatiden bahsetmeye çalıştım. Bir kişide en önemli eksik olan şey empatidir. Bir kişide empati yoksa ömrü hayatında neyle karşılaşırsa karşılaşsın hiçbir zaman hayatı düzene girmez. Çünkü sen empati kuramıyorsan kişiye karşı hiç kimse de sana empatiyle yaklaşmaz. Hal böyle olunca da sende empatinin kurbanı olursun.

Gelin yaşanan gerçek bir olayla empati kurmanın ne kadar güzel bir duygu olduğunu anlayalım: Bir baba, oğlunu kanser tedavisi görmesi için Cambridge’deki dünyaca ünlü Addenbrooke’s Hastenesi’ne götürüyor. Baba, bu ziyarette oğlunun morali biraz düzelsin diye şehir manzarasını seyredebilecekleri kaliteli bir otelde yer ayırır. Ameliyattan bir gece önce otelin şef garsonu, çocuğun biraz endişeli olduğunu görüp bu durumun nedenini babasına sorar. O da oğlunun ertesi günkü ameliyat için saçını kazıtması gerektiğini ve bunun oğlunun canını sıktığını söyler. Şef garson bu duruma sempatiyle yaklaşır ve aile ile daha çok ilgilenir. Ertesi sabah baba ve oğlu, kahvaltı için aşağıya indiğinde tüm restoran görevlilerinin saçlarını kazıttıklarını görürler. Bazen yapılan bir hareket, söylenebilecek binlerce kelimeden daha çok anlam içerir.

Size saçınızı kazıtın demiyorum ama üzgün birini empatiyle mutlu etmenin mümkün olduğunu söyleyebilirim.

Yine size gerçekleşen bir olayı alıntı yapayım ama çok basit bir olay gibi gelebilir. Aslında değil…

Kış vaktinde uyanmış okula gitmek için hazırlığımı yapıyordum. Yeni aldığımız botumu giydim oldukça güzeldi. Okula gittiğimde yırtık pırtık lastik botlarla gelen arkadaşım vardı. Onu görünce alaycı tavırlarla bakar onu küçük görürdüm, bir gün sessizce köşede ağladığını gördüm. Birden bire içim ürperdi ne oldu gibisinden. Derse girdik üzgünlüğünü yüzünde görebiliyordum, yanına giderek arkadaşıma sordum ne olduğunu. Botlarının yırtık olduğunu ailesinin yeni bir tane alacak imkanı olmadığını söyledi. Birden bire düşündüm bende onun yerinde olabilirdim, arkadaşlarım beni dışlasa kim bilir ne kadarda üzülür içime kapanırdım. Empati kurarak onun durumunu anladım ona hissettirmeden arkadaşlık yaptım.

Burada aslında yaşanan olay hayatımızda hep karşımıza çıkabilir.

Her neyse ne olursa olsun hayatımız hep empatiyle dolsun. İnanın o zaman hayat daha da güzelleşecek…