Kendimi bildim bileli özellikle Keles ve yöresinde kiraz denildiğinde ilk akla gelen 'Napolyon kirazı' olmuştur. Öylesine ki, bu kiraz türü dünyada Keles te bir başka tad bir başka kalite ile ilk sırayı almayı başarmıştır. Ama gelin görün kü herkesin Napolyon olarak bilinen bu kiraz türünün aslında gerçek adının Apolyont olduğunu öğrenmiş oldum.
İşte o tespit;

Napolyon kelime itibari ile 1769-1821 yılları arasında yaşamış Fransız bir asker, politikacı ve bir dönem Fransa’ya İmparatorluk yapmış kişinin ismidir. Kiraz ile uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur.

Telaffuz karışıklılığı ile Apolyont Kirazı’na Napolyon Kirazı denmiştir.

Apolyont nedir? Nereden gelmektedir?

Bursa ili sınırları içerisinde bulunan, içerisinde tarihi 8500 yıl öncesine dayanan Aktopraklık-Höyük yerleşim yeri olan, içerinde gölün ve çevresinde geniş verimli toprakların bulunduğu bölgedir.

LOPADİON KALESİ o zamanlar, konumu itibari ile güvenilir bir kale olduğu gibi, güçlü bir askerî üs, bir sayfiye yeri, tapınağa geçit veren bir durak ve aynı zamanda nehir yoluyla Marmara Denizinden gelerek Apolyonta ve oradan da Bursa’ya mal getiren ticaret erbabını kontrol eden bir nokta durumunda çok önemli bir mevkiye sahip yerdi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Kurucusu Osman Bey, Lopadion Kalesini ve etrafındaki verimli ovaları, sulak yaylaları görünce;

-Ben Lopadionun adını bundan gayrı ULU-ÂBÂD koydum der.

Apolyont şimdiki adı Uluâbâd Gölünün etrafı yüzyıllardır koyu kırmızı renkli, iri ve etli Kiraz ağaçları ile çevrilidir.

Ülke genelinde Ağızdan ağıza ismi değişerek gelen Napolyon Kirazı’nın kelime itibari ile gerçek ismi Apolyont Kirazıdır.

Gelin bizim ve bizde olan kirazımızın ismini doğru telaffuz edelim.

Bu cins kirazımıza, Atalarımızın dediği gibi APOLYONT KİRAZI diyelim...

Günün Sözü :
“Her şeyin sana karşı olduğunu hissettiğin zor bir dönemden geçiyorsan ve artık bir dakika bile dayanacak gücünün kalmadığını hissediyorsan, sakın bırakma kendini.
Teslim olma, tam kaderinin değişeceği yerdesin.. (Hz.Mevlana) "