Hepimizin bir gün ihtiyacı olabileceği Kızılay'ımız 149 yıl önce Osmanlı döneminde 'Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti' adıyla kuruldu.

Savaş alanında yaralanan veya hastalan askerleri tedavide kesinlikle millet ve etnik köken ayrımı gözetilmemiştir... Mazlum ve masum isen Kızılay her zaman senin yanındadır.

1947'de "Türkiye Kızılay Derneği" adını alan milli 'hilal'ilimize "KIZILAY" adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. Atamızdan ayrı bir yadigardır Kızılay...

Kızılay'ın amacı itibariyle,  hiçbir ayrım yapmadan insanların acısına ortak olmaya ve çözüm getirerek yaraları hafifleten önemli bir kuruluştur.

insanların hayatını ve sağlığını korumak, saygı ve sevgiyi gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı paylaşmaya köprü olmak, işbirliğini ve sürekli barışı sağlamaya uğraşmaktır.

Kızılay ihtiyaç anında dayanışmanın,

ıstırap anında eşitliğin,

savaşın en kızgın anında insancıllığın,

tarafsızlığın ve barışın simgesi olmuştur.

                          ***

Bir kaza yada hastalık sonucu kan bulunamadığı takdirde insanın hayati tehlikesi yüksek ve yaşamı kaybetme riski fazladır.

Ülkemizde maalesef yeterli sayıda düzenli ve gönüllü kan bağışı yapılmadığını hastalarımızın kan ihtiyacının karşılanması konusunda ciddi zorluklar yaşandığını belli aralıklarla yetkililerden duyuyoruz. Biraz zaman ayırarak önemli bir sorunun çözülmesine katkı koymak hepimizin görevidir. Kan vermenin sağlık bozduğu yolunda ne bilimsel bir açıklama ne de İslami fetva vardır... (Tabi ki kişinin hastalıklı olması istisnadır)

Unutmamak gerekir ki bir gün bize ya da yakınlarımıza kan lazım olabilir.

O nedenle ihtiyacın olmadan ihtiyacı olanların ihtiyacını giderirsek o kan bize de lazım olduğunda daha da rahat bulunacaktır...

ayrıca sen-ben vermesek kim verecek bu kanı onun için alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor kan bağışını…

Kaldı ki kan vermenin de faydaları vardır.

Kan vermenin sağlığımızı olumlu yönde etkilediğini hem dinen hem de tıp uzmanları özellikle vurguluyor.

Ülkemizde her 4 saniye’de 1 ünite kana ihtiyaç olduğu yetkiler söylüyor.

Her bir kan bağışı 3 kişinin hayatını kurtarır.

Dakikada 5 bağışçı 1 dakikalık ihtiyacı karşıladığını hesaba katarsak ne kadar çok duyarlı olmamızın gerektiğini anlamak zor olmasa gerek.

'Türk Kızılay'ı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın kış aylarına bağlı olarak kan stoklarının azalması dolayısıyla yaptığı çağrıya hatırı sayılır cevap geldi... Ama bu her şey tamam anlamına gelmez... Hepimizin anonsa gerek kalmadan sağlıklı kalabilme adına da kan bağışında bulunmamız gerekiyor.