Vatandaş korona salgınıyla mücadele ederken birde ite kalka hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Salgından önce işsizlik düştü düşecek dedik. Ülke olarak kalkınıyoruz dedik. Hatta 2020 yılının başlarında büyük oranda işsizlik düşmüştü.

Salgın birçok insanı aldığı gibi birçok insanında işini aşını elinden aldı.

Kapanan dükkanlar mı dersiniz, ücretsiz izne ayrılan mı dersiniz, geçici süreliğine dükkanının kilidini açmayan mı dersiniz, evlere temizliğe gidip geçimini öyle sağlayanların artık evlere kabul edilememesinden mi dersiniz, daha birçok mağdur var hayatımızda… Daha neleri var bunlar sadece benim çevremdekiler.

Geçen gözlerimle şahit oldum yaşını başını almış bir amcanın kira isteyen ev sahibine mahcup bakışlarına. Yaşı 50-55 civarı. Kır yaşlarından ve yüzünün yorgunluğundan belliydi yıllardır çalıştığı. Minibüste konuşmasına şahit oldum. Amcaya telefon geldi konuşmalarından anladığım kadarıyla eşiydi sanırım. ‘Söyleseydin eşim çalışmıyor, iş yok diye’ dedi ve eşini dinledi. Kızıyordu eşi belliydi yüz ifadesinden ‘tamam ben şimdi arayıp durumu kendim anlatırım’ dedi ve telefonu kapattı. Ekranı defalarca açıp açıp kapattı. Cesaret edemiyor gibiydi. Telefonu cebine koydu biraz durdu telefon çaldı. Konuşmalarından anlaşılıyordu ki o aramadan ev sahibi aradı. Bakışlarından belliydi hem korktuğu hem de mahcubiyeti. Açtı telefonu ‘kusura bakmayın neden aradığınızın farkındayım. Sizi de anlıyorum ama biliyorsunuz salgından dolayı inşaat işleri biraz durdu bende çalışamıyorum şu an. Bana birkaç gün müsaade edin kiranızı vereceğim’ dedi. İçimden ne olur tamam de tamam de derken; amca şaşkınlıkla tamam dedi ve kapattı telefonu.

O kadar etkilendim ki bu durumdan sanki film izlemiştim. Bir film izlersiniz günlerce etkisinde kalırsınız ya işte bende gerçek bir film izledim. Keşke bir şey yapabilseydim diye düşünürken bir baktım ki amca minibüsten inmiş.   

Burada belirtmek istediğim şu ki. Ev sahibi olabilirsiniz, mal sahibi olabilirsiniz, dükkan sahibi olabilirsiniz, patron olabilirsiniz ama lütfen ama lütfen insan olmayı ve insanca davranmayı da bilin. Geçmişi bilemem, amca belki çalıştığı zamanda kirasını geciktiriyordu ya da ev sahibi de maddi sıkıntı çekiyordur.

Ben sadece amcanın mahcubiyetine, korkusuna şahit oldum geçmişine değil…