* 27 yıl Dışişleri Bakanlığı'nın farklı kademelerinde görev yapan ve 2015 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi olan Kıvılcım Kılıç’ı makamında ziyaret ettik. Kosova izlenimlerinin finalini Kılıç'ın bilgi ve tecrübelerine ayırdık.

Mehmet ÇETİNKAYA

Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezi'nin düzenlemiş olduğu fotoğrafçılık kulübünün etkinliklerini Bu proje önemli bir proje. Her şeyden önce ben Yunus Emre Enstitüsü’nün  gerçekleştirdiği bütün diğer projelerle birlikte düşünüldüğünde bu projenin de bizim buradaki Türkiye Cumhuriyetinin kurumları olarak dost ve kardeş ülke Kosova’ya ve Kosova’daki haklara bilhassa da gençlere yönelik o sevgi elimizin bir diğer tezahürü olduğunu ve kültürler arasında çok önemli bir köprü ve bağ kuracağını veya aslında var olan köprüleri daha da güçlendireceğini söylemek istiyorum.

GENÇLERİN GÖZLERİNİN İÇERSİNDEKİ HEYECAN

Ben bu projenin 2 ayağına katıldım. Orada bu proje dolayısıyla belki ilk defa farklı topluluklardan bir araya gelen gençleri gördüm. O gençlerin gözlerinin içersindeki heyecanı hem yaptıkları işe duydukları o sevgiyi gördüm. Bir araya gelmiş olmanın ve kurulan dostlukların bir keyfi vardı her birinde.  Alınan eğitim tabiatıyla çok önemli. Gençleri bir araya getirmek ve dostluk köprülerini kurmak hepimizin hedefi. Öte taraftan bu toplum genç bir cumhuriyet. Gençlerin arasında işsizlik oranı çok yüksek olan bir memleketten bahsediyoruz.  Bu anlamda bu etkinliğe katılan gençlerin arasında fotoğrafçılığı meslek olarak seçmeye başlayan hatta bu işe başlayan insanlarla tanıştım. Çok müteşekkirler biz bu anlamda destek sağlamış oluyoruz aslında oda beni çok memnun etti.

GÖNÜL COĞRAFYAMIZIN PARÇASI

Türkiye Cumhuriyeti olarak Kosova ve Balkan coğrafyası tabiatı ile çok önemli. Bizim gönül coğrafyamızı oluşturuyor. Evlad-ı fatihan diyoruz. Bizim tarihten gelen çok yoğun aile bağlarımız insani bağlarımız var. Ortak bir kültürü çok uzun bir tarihi ve kültürü birlikte paylaşmışız. Bugün halen devam ediyor. Türkiye’de yaşayan Kosovalılar var. Bizim ilgilimiz ve ilişkilerimiz diğer ülkelere benzemez. Bizimkisi dostluğun ötesinde kardeşlik temelinde yürütülen bir işbirliğidir. Biz hiçbir zaman buradan yaptıklarımız ve katkılarımız için bir beklenti içinde olmadık ve olmayacağız.

İLK TANIYAN ÜLKE OLDUK

Bu ülke on sene önce bağımsızlığını elde ettiği anda ilk tanıyan ülke olduk. Bizim desteklerimiz bu ülke ile buradaki haklarla bağlarımız çok evveline dayanır. Bu ilgimizi ve sevgimizi göstermekten de hiçbir zaman çekinmedik.  Bütün kurumlarımız ile çok yoğun bir varlık gösteriyoruz Türkiye Cumhuriyeti olarak.

Yunus Emre faaliyetleri için buradaki katkıları için kültürel faaliyetleri ve insani ilişkilere kattığı değer için teşekkür ederiz.

Onun dışında TİKA’mızla, belediyelerimizle, üniversitelerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla burada çok yoğun varlık gösteriyoruz.

Son dönemde Maarif Vakfı da burada İki okulla eğitim alanına çok hızlı bir şekilde girdi ve çok değerli katkılar sağlıyor.

Bu ülkeye verdiğiniz değerin bir diğer tezahürüdür. Yeni bir ülke den genç bir cumhuriyetten bahsediyoruz. Eğitim ve sağlık alanı önemli. Biz bu iki alanda da sağladığımız desteklerle aslında bu güzel ülkeye verdiğimiz önemini göstermiş ve kanıtlamış oluyoruz.

Bizim Türkiye’ye tedaviye gönderdiğimiz ve çeşitli kurumlarımız aracılığı ile gönderdiğimiz hasta sayıları 2 bin 200 ü aşmış durumunda. Buranın eğitimin alt yapısının geliştirilmesinde sağladığımız katkılar sayısız. Hem TİKA mızla hem de buradaki Türk Temsil Heyetimizle burada askerimizle de çok yoğun bir varlık gösteriyoruz iyi katkılar sağlıyoruz.

YÜKSEK ÖĞRENİM BAĞLANTILARI

Buradan Türkiye’ye yüksek öğrenim bursları ile eğitime giden öğrenci sayıları bini aşmış durumda.

Bunlar niye yapılıyor. Çünkü bu ülkenin biz bugününü ve geleceğini önemsiyoruz. Bu ülkenin ayakları üzerinde sağlam basan uluslararası toplumun güvenilir bir ortağı olarak uluslararası toplumda hak ettiği yeri bir devlet olarak varlık göstermesine önem veriyoruz. Onun içindir ki biz siyasi anlamda sağladığımız destekleri de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada devem ettireceğiz. Bu ülkenin tanımışlığını ve tanıyan ülke sayısı artırılması uluslararası kuruluşlara üyeliğin desteklenmesi konusunda biz bugüne kadar olduğu gibi destekleyeceğiz.

Geleceğimizi sürdürecek olan gençlerdir onun için biz gençlerle bir araya geleceğimiz dostluğumuzu ve kardeşliğimizi çoğaltacağımız çoğaltarak büyüteceğimiz paylaşacağımız böyle etkinliklerin bundan sonra da devam ettireceğiz.

Sizlere de bu vesile ile bir kez daha teşekkür ederim. Kosova’ya gelen bir daha gelmeyi çok istiyor.

Bundan sonrada sizlerle işbirliğimiz devam edecektir." diye özetledi.

 

              

PRİZREN BAŞKONSOLOSLUĞUNA ZİYERETİMİZ 

Prizren’den ayrılmadan heyet olarak Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolos Eylem Altunya’yı makamında ziyaret ettik. Çaylarımızı yudumlarken Başkonsolos Prizren’de yaptıkları çalışmalarla ilgili kısa bir bilgilendirme yaptı. (son)