Türk Kızılayı 150 yıl önce 11 Haziran 1868’de 'Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti' adıyla kuruldu.

1877 yılında ‘Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti’

1923’te ‘Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti’

1935’te ‘Türkiye Kızılay Cemiyeti’

ve 1947 yılında ise ‘Türkiye Kızılay Derneği’ adını alarak bugünlere geldi.

Bursa Kızılay Şubesi de 1911 yılında yani 107 yıl önce kuruldu.

150 yıldır iyi niyetlerle ve gayretlerle kurulan Kızılay’a aynı niyet ve gayretler içinde hizmet eden herkese teşekkür etmek gerek.

Geçmişte de güzel gayretler içinde hizmet edenleri de unutmamalıyız.

Kurumlar baki, yöneticiler fani.

Bazen istekleri ile bazen istekleri dışında görevler sona erer.

Derneklerde, odalarda, partilerde, siyasette kısacası şahsi şirket ve kurumların dışında olan herkes bayrak yarışında olmalı. Ömrünün sonuna kadar bir koltuğa yapışmamalı. Türkiye Kızılay Derneği Genel Merkezi de birçok yerde kan değişimine gitti.

Önceki gün Türk Kızılayı Genel Başkanı Bursa’ya geldi. Bursa Kızılay Şubesi'nin yeni yönetimin tanıtım toplantısının daveti üzerine Crown Plaza Otel’de düzenlenen toplantıya biz de katıldık.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, öncelikle Bursa’da yaşlıların sağlıklı ve huzurlu bir ortamda hayatlarını sürdürebileceği bir merkez yapacaklarının müjdesini vererek konuşmasına başladı.

Kızılay’ın 3 görev alanı olduğuna dikkat çeken Kınık, toplumu doğal afetlere ve olağanüstü şartlara hazırlamak, toplum sağlığı noktasında hizmetler vermek ve ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesi olduğunu hatırlattı.

Kızılay’ın 7 bin çalışanı ile faaliyetlerini sürdürdüğünü ve yılda 3 milyon insandan kan toplayarak 7 milyon ihtiyaç sahibine ulaştırıldığını söyledi. Dünyada silah zoru ile 69 milyon insanın evini terk etmek zorunda kaldığının altını çizdi.

Kınık, “Bugün evini silah zorluyla terk etmiş insan 69 milyona ulaştı. En fazla insani yardım yapan ülke Türkiye’dir. Kızılay’ın bu faaliyetleri yurt geneli ve yurtdışındaki temsilciliklerle sürdürülüyor. Geçen sene 18,6 milyon insana destek sağladık ve bu yıl hedefimiz 31 milyon" dedi.

Kınık, bağışsever vatandaşlar için de bu yıl kurban bağışı tutarının Türkiye’de 750 TL, yurtdışında 590 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Kınık, 'Kurban bereketi, yıl boyu sürsün’ sloganı ile hareket ettiklerini belirtirken, "Kızılay vekâlet ile yürüttüğü kurban organizasyonu noktasında hem ülkemizde hem de dünyada yoksul sofraları şenlendiriyor. Sıkıntılı bölgelerde göçmenleri bu bayram vesilesi ile hatırlıyoruz. Türkiye’nin merhamet elini o coğrafyalara kadar uzatıyoruz. Bu yıl kurban organizasyonu yurt dışında 40 ülkede ve Türkiye’de gerçekleştirilecek. Hizmet yelpazemiz Güney Amerika’dan Afrika’ya, Balkanlardan Güneydoğu Asya'ya kadar tüm dünyayı sarıyor" şeklinde konuşmasını tamamladı.

Türk Kızılayı Bursa Şubesi’nin yeni yönetimi ve görev dağılımı aşağıdaki gibi:

Davut Gürkan            Bursa Şube Başkanı

Murat Tutanç            Başkan Yardımcısı

Mürsel Durmaz           Sekreter

Mehmet Baki Kayacan     Sekreter Yardımcısı

Osman Nuri Koçdemir     Muhasib

Nesrin Demirkan         Veznedar

Ahmet Emin Yılmaz       Yönetim Kurulu Üyesi

Özcan Susmaz            Denetçi

Bu isimlerin güzel ve uyumlu bir yönetim oluşturacağına inanıyorum.
Genel Başkan da yeni yönetimden büyük beklentiler içinde olduğunu, toplantı sonrası “Bu yönetim en az işleri iki katına çıkarır” hedefiyle gösterdi.

Gayret onlardan, destek bütün hayırsever Bursalılar’dan gelecektir.

150 yıldır yurt içinde ve yurt dışında dil, din, ırk, renk ayırımı yapmadan kanı kırmızı olan herkese yardım eli uzatan bu değerli kurumumuza imkanı olan herkesin destek olması gerekir. Bir gün sizin de oradan destek alacağınızı unutmayalım.

İster kanınızla, ister kurbanınızla, ister bağışınızla, ister şahsi desteklerinizle daha nice yüzyıllar yaşatalım hilali ahmerimize hep beraber.

Yardımseverlik kanımızda var.

Destek ol ki destek gör.