Kırım Tatar Türkleri Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Derneği Başkanı Şükrü Öner’in davetiyle Bursa’da düzenlenen Kırım Tatar Teşkilatları Platforformu'nun toplantısına katıldık.

Kırım Tatar Türkleri denilince ilk akla gelen isim Mustafa Abdülcemil Kırımlıoğlu ve bitmez tükenmez çile ve mücadele geliyor.

Karadeniz’in kuzeyinde bulunan Kırım’dan Hazar’a kadar uzanan geniş alanlar Kıpçak bölgesi olarak anılmakta.

İdil (Volga) Nehri’ni aşan Hun Türkleri bu bölgeye günümüzden 1.600 yıl önce yerleşmeye başlamış. Hepsi birer Türk boyu olan Kıpçaklar, Peçenekler, Kumanlar, Avarlar, Oğuzlar ve Tatarlar da bu topraklarda yurt tutmuşlardı.

Kırım Tatar Türkleri, Anadolu topraklarını her zaman vatanları bilmiş, Türkiye için “Ak Topraklar” tabirini kullanmışlardır.

Bursa’yı da kendi yurtlarından ayırmayan ve yöreye kültürel bir canlılık getiren Kırım Tatar Türklerinin göç hareketlerini kayıtlardan da takip etmek mümkün.

Kırım Tatar Türkleri, 1783’te Anadolu’ya doğru gerçekleştirdikleri ilk kitlesel göç hareketi ile vatanlarını terk etmek zorunda kaldı.

1783-1923 yalları arasında Osmanlı kayıtlarına göre 1 milyon 800 bin Tatar TürkününTürkiye’ye geldiği yazılmaktadır.

Bursa Göç Tarihi Müzesi’ni gezerek ve inceleyerek daha geniş geçmiş tarihi görme şansınız var.

İki ayda bir düzenlenen toplantı bezen yurt içinde bazen yurt dışında düzenleniyor.Toplantıların bu seferki adresi Bursa idi…

Yaklaşık 40 farklı ilden temsilciler katıldı.

Türkiye’deki 45 dernek, federasyon ve vakfın ortaklaşa düzenledikleriKırım Tatar Teşkilatları Platformu, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit başkanlığında geçtiğimiz hafta sonu Bursa’da toplandı.

Bursa Kırım Tatar Türkleri Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Derneği ev sahipliğinde Bursa’da toplanan platform üyeleri son gelişmeleri değerlendirerek, sürmekte olan imza kampanyası çalışması hakkında da bilgi aktardılar.

İmza kampanyası ile ilgili çalışmaların hızlandırılması için öneriler gündeme getirildi, kararlar alındı, birlikteliğin önemine vurgu yapıldı ve imza kampanyasının sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Rusya işgali altındaki Kırım’da bir süredir cezaevinde tutulan Kırım Tatar Milli Meclis Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ile Hilmi Ümerov’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesiyle serbest bırakılmaları Türkiye’de bulunan Kırım Tatar Türk Derneklerini gündeme taşıdı.

Şilit, Kırım'da cezaevinde bulunan Çiygöz ve Ümerov'un serbest bırakılmasının memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirtti.

Kırım Tatar Türkleri Sosyal ve Kültürel Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Öner,Bursa’daki Platform toplantısında misafirlerini ağırlamaktan ve gelişmelerden doğan memnuniyeti dile getirdi.

 Rusya’nın işgali altında bulunan Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerine ve Kırım’a özgürlüğün yeniden verilmesiyle ilgili olarak Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelerdeki diasporanın başlattığı ve 1 milyon imza hedeflenen kampanya sürmekte.

Toplanan imzalar 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olması nedeniyle Birleşmiş Milletler ve UNESCO olmak üzere etkin kurum ve kuruluşlara ulaştırılacak... Neler yapıldığını ise hep beraber göreceğiz...