Son bir haftadır hep duyuyoruz karantina kaçakları diye…

Defalarca bu konuda köşe yazdım belirttim ama yine aynı konuyu seçmek benim için doğru bir seçim olacak. Kim okur kim okumaz önemli olan bu değil.

Bir vatandaş olarak bir yazar olarak bana düşen toplumsal bir sorunu kaleme almak.

Bugün bir haber okudum haber sitelerinde manşet olan bir haber. Şaşkınla okudum ve bunu yapamazlar dedim inanmadım habere… Tabi gerçekte olabilir sadece ben inanmak istemedim. Çünkü biz millet olarak insanların günahına girmenin ne kadar büyük bir vebal olduğunu biliyoruz ve hayatımızı ona göre şekillendiriyoruz.

Ne desem boş gibi…

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, salgında 6 ayın geride bırakıldığını ve halen aktif vaka sayısının artış eğiliminde olduğunu, ağır hasta sayısının da gün geçtikçe arttığını belirtmiş. Salgının başından beri Türkiye’de 7 binden fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kayıpmaz, “Çok hassas olmamız gereken bir dönemdeyiz. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) yaptığı açıklamasında kış aylarının salgın hastalık açısından daha sert ve sıkıntılı geçebileceğini bildirdi” diye konuşmuş.

En önemli açıklaması ise şu: İzolasyonda olması gereken 125 bin kişinin HES kodu sayesinde seyahat etmek üzereyken yakalanması… “İzole olmak ne demek? Ya Covid-19 hastasısınızdır ve testiniz pozitiftir ya da bu hastayla yakın temasınız olmuştur. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki izolasyonda olması gereken bir kişi toplum hayatına karışıyorsa, toplu taşıma araçlarını kullanmaya kalkıyorsa veya markete gidiyorsa sağlıklı insanların hayatını tehlikeye atmış demektir.”

Karantina kaçaklarına ilişkin kendi yaşadığı olaydan örnek veren Doç. Dr. Kayıpmaz, “Hamile olan bir tanıdığıma yüksek riskli teması olduğu için 10 gün istirahat raporu verdim. Aradan bir hafta geçmeden kendisinin Instagram'da Kapadokya'dan fotoğraf paylaştığını gördüm. Aslında Ankara'daki ikametinde izolasyonda olması gereken bir kişiydi.”

Şimdi ne diyebilirsin ki bu durumda… İnsanlar ya tehlikenin farkında değil ya da ben hastayım herkes hasta olsun derdinde.

Bu kadar vurdumduymazlığın sebebi ne anlamak güç. Merak ediyorum keşke bunu yapan birine sorma imkanımız olsa da sorabilsek neden bunu yaptın, yapıyorsun? Diye…

Yapacak tek şey insanlardan uzak durun arkadaş kim vicdanlı kim vicdansız bilinmez.