“Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. İtalyanca ‘Citta (Şehir)’ ve İngilizce ‘Slow (Yavaş)’ kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, ‘Sakin Şehir’ anlamında kullanılmaktadır” diye başlayan yazı… “Cittaslow hareketinin kuruluş amacı kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan kentlerin birbirine benzemesi, aynılaşmasının önüne geçilmesidir.
Kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerine, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterler vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmaktadır.
Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlediği kriterler üzerinden değerlendirilmesi ve Cittaslow felsefesine uygunluğu denetlenmektedir.
Seferihisar, 2009 yılında küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına karşı çıkan Cittaslow hareketine katılmıştır. 28 ülkede 182 üyesi olan bu birliğe üye olan kentler belirlenen kriterler çerçevesinde projeler geliştirip uygulamaktadır.
Seferihisar küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına ve özelliklerini yok etmesine karşı çıkan birliğin belirlediği kriterleri yerine getirerek Türkiye’nin ilk Cittaslow’u olmuştur.
Belediyenin 'Yavaş Şehir' konseptine verdiği destek, uyguladığı projeler kent sakinlerinin de ‘yavaş’ felsefesini benimsemesini sağlayıp, desteğini almıştır. Gerçekleştirilen projeler Seferihisar’ı bu alanda örnek bir belediye haline getirmiştir.
Peyzajda yöresel aromatik bitkilerin kullanılması, güneş enerjili sokak aydınlatma elemanları, karbon salınımının hesaplanması, kompost tesisi ve güneş enerji santrali yapımı gibi projeler Seferihisar’ın vizyoner projeleri arasında yer alıyor.
Yerel yemekleri keşfediliyor, yerli tohumları korunuyor, organik tarım destekleniyor, üreticinin ürünlerini aracısız satabileceği üretici pazarları kuruluyor.
Teos antik kentinde kazılar tekrar başlatılıyor, Sığacık Kalesi sokak sağlıklaştırma çalışmasıyla eski güzelliğine kavuşuyor.
Seferihisar’ın yerel özelliklerine sahip çıkması insanların bu konudaki farkındalığını arttırıyor ve tabandan tavana yayılan sürdürülebilir bir hareket haline geliyor.
Seferihisar’daki değişim ulusal ve uluslararası platformlarda, medyada büyük ilgi uyandırıyor” diyerek sona eriyor.
Kendini İzmir'in şirin ilçesi Seferihisar'ı örnek alan Keles Belediyesi 'Slow City' yani sakin şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.Bu konuda Keles Belediye başkanı Mehmet Keskin deyim neredeyse gece-gündüz çalışıyor.Şu an için Bursa'dan Keles ve İznik ilçeleri 'Sakin Şehir'olmak için yarışacaklar.
Türkiye’de şimdiye kadar Muğla Akyaka, Isparta Eğirdir, Çanakkale Gökçeada, Sinop Gerze, Bolu Göynük, Şanlıurfa Halfeti, Bolu Mudurnu, Ordu Perşembe, Artvin Şavşat, İzmir Seferihisar, Sakarya Taraklı, Erzurum Uzundere, Kırklareli Vize, Isparta Yalvaç, Aydın Yenipazar, Muğla Köyceğiz ve Bitlis Ahlat “Sakin Şehir” kabul edildi. Keles 'Sakin Şehir' olmayı başarırsa, Bursa’da da bir ilke imza atmış olacak, bizden söylemesi...
Günün Sözü:
"Kimseden daha iyi olmadığınızı anlayacak kadar mütevazı, herkesten farklı olduğunuzu kavrayacak kadar bilge olun.