TÜİK verilerine göre güzel bir haber aldık Türkiye’de işsizlik oranı azalmış. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi olmuş. İşsizlik oranı 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşmiş. Tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık azalış ile yüzde 14,8 olmuş.

Ben değil TÜİK verileri söylüyor. Eğer durum buysa tabiî ki ülkemizin istihdamı için sevindirici haber. Bunun yanında o kadar çok karşılaşıyoruz ki şurada istihdam masası kuruldu burada istihdam masası kuruldu diye.

Ülkecek büyük bir çaba içindeyiz de peki bu işsiz olanlar neden işsiz. Hım diyeceksiniz ki iş beğenmiyorlar…

Yanlış olan ne biliyor musunuz? Kimse kendi asıl işini yapmadığı için işsiz kalan çok. Adam üniversite okuyor kendini belli bir alanda yetiştiriyor iş başvurusuna gidiyor onun yerine amcanın en yakın arkadaşının oğlunu işe alıyor. İş bilmesi önemli değil gönül hatır işi önemli. Elbet gün geçtikçe öğrenir işi…

Valla çoğu diyor ya arkadaş o eskidendi şimdilerde torpil denen bir şey yok diye. Var hem de en alası var. Devlet dairelerine değil sözüm.

Torpil özel sektörde almış başını gidiyor. Çünkü gönül hatır işi onların kendi işinden önemli.

Yıllarca büyük bir emekle oku, iyi bir işin hayalini kur mezun ol git iş başvurusuna neymiş efendim belli bir tecrübe gerekiyormuş. O almazsa sen almazsan bu adam tecrübeyi nerden öğrenecek arkadaş.

Öyle bir dönem yaşıyoruz ki okumanın o kadar önemsizleştiği bir dönem… Korkarım ki ileri yıllarda artık okumak diye bir şey kalmayacak herkes istediği mesleğin inceliklerini internetten araştırıp olacak. Zaten baksanıza diplomanın nerden mezun olduğunun önemi yok.

Kendine bir amca yap ya da güzel iyi yerlerde söz sahibi olan arkadaşlar edin yapmak istediğin meslek hakkında bilgi topla git iş görüşmesine bak bakayım işsiz kalıyon mu? Bunu yapan adam da işsiz yıllarca emek verip okuyan adam da işsiz. Üniversite okumayıp iş hakkında bilgi sahibi olan kişi işe girer tabi ki işsizlik oranı düşer.

Ee sonuçta işsiz olan bir kişi işe girdi değil mi?

Türkiye’de işsizlik oranını açıklamak doğru değil asıl doğru olan kim asıl işini yapıyor. 4 yıllık üniversite okuyor bakıyor iş bulamıyor ya gidip polis oluyor ya da uzman çavuş.

Yine aynı şekilde gidip kendine bir iş yeri açıyor… Aslında o kadar çok örnek gösterilecek meslekler var ki, neyse ki kısa keseyim.

İşte şimdi anlatmak istediğim şu Türkiye’de kaç kişi kendi mesleğini yapıyor. Bu bir araştırılsın bakalım!