Kurban Bayramı’na bir ay kaldı. Malum Kurban Bayramı 1 Eylül 2017 Cuma günü.

Ramazan ve Kurban bayramlarında birçoğumuz özelikle de çocuklarımızı mutlu etmek, onlara bayram sevincini yaşatmak için günler öncesinden alışveriş telaşları yaşarız millet olarak.

Bazıları da bunu haksız fırsata çevirme telaşında oluyor.

Yüzde seksenlere varan indirim kampanyaları, ‘kapatıyoruz’ kampanyaları, ‘üç al bir öde’ kampanyaları, ‘şok’ kampanyalar, ‘mega’ kampanyalar v.s… Birçoğu aklın ve hayalin almadığı gerçeklerden uzak satış tuzakları…

Bu arada, işini dürüstçe yapanlara ise iş rastlığı dilemenin dışında teşekkür etmek de gerek.

Alışveriş yapmadan önce mini bir araştırma ile alacaklarınızın listesini yaparsanız sizin için büyük fayda.

Fiyat ve etikete ilişkin olarak, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile getirilen hakları özetle sizlere tekrar hatırlatmada fayda görüyorum.

Etiket bulundurma zorunluluğu…

Satışa sunulan malların üzerinde rahatlıkla görülebilir ve okunabilir şekilde satış fiyatı etiket konulması zaruridir. Etiket konulması mümkün olmayan ürünlerde ise aynı bilgileri listelerin asılması gerekiyor.

 Etiketlerde yer alması gereken bilgiler…

  • Malın üretim yeri
  • Malın ayırıcı özelliği
  • Malın vergiler dahil satış fiyatı
  • Ürün ithal ise etikette malın üretildiği ülke isminin Türkçe yazılması zorunludur.

Cam, naylon, karton, kâğıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde ise satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması gerekir.
 
Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir.        

 

Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu kural dâhilinde düzenlenerek asılmalıdır.
 

Etiket zorunluluğu olmayan mallar


Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda, etiket bulundurulması zorunlu değildir.

 

İndirimli satışlar

 

Satışa sunulan mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı etikette gösterilmesi gerekir.

İndirimli satışa konu edilen mal yada hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcıya aittir.

İşyerinin açılması, devredilmesi ya da adres değişikliği ve faaliyet değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi üç ay tasfiye durumunda ise altı ayı geçemez.

Satın alacağımız ürün ya da hizmetin özelliklerine, fiyat etiketine, gıda ürünlerinde ise mutlaka üretim ve son kullanma tarihine dikkat etmek önemlidir. Öncelikle milli ürünleri tercih etmeliyiz.

Gereksiz ve ihtiyaç olmayan ürünleri almamalıyız.

Bilinçsizce yapılan alışverişler boşa harcanmış zaman ve paradır.

Bilinçli üretim ve bilinçli tüketimin önemi büyüktür.

Alışverişte aklımızdan hiç çıkarmamız gereken hususlardan biri de isteklerimize göre değil ihtiyaçlarımıza göre alışveriş yapma kültürünün bilincini hafızalara yer etmek hepimizin görevidir.

Tüketicilerimize ve esnaflarımıza her daim hayırlı bereketli alışverişler dilerim...