Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 Mart ayı işgücü istatistiklerini dün paylaştı.

Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamızın ve mücadele etmemizin bugün 93. günü.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0.9 puanlık azalış ile yüzde 13,2 ile kayıtlara geçti.

Bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 662 bin kişi azalarak 26 milyon 133 bin kişi, istihdam oranı ise 3,4 puanlık azalış ile yüzde 42 oldu.

Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 538 bin, inşaat sektöründe 248 bin, hizmet sektöründe 903 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe ise 26 bin kişi arttı.

Mart 2020 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,8 puan azalarak yüzde 29,1 olarak gerçekleşti.

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,8 puan azalışla yüzde 13,5 oldu.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,6 puan azalışla yüzde 24,6, istihdam oranı ise 5,1 puan azalarak yüzde 27,4 oldu.

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,3 puan artarak yüzde 13 oldu. İşsiz sayısı bir önceki döneme göre 33 bin kişi azalarak 3 milyon 972 bin kişi olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı bir önceki döneme göre 1,7 puan azalarak yüzde 42,6 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 3 bin kişi azalarak 26 milyon 512 bin kişi oldu.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 1,7 puan azalarak yüzde 49 oldu. İşgücüne katılan sayısı 1 milyon 35 bin kişi azalarak 30 milyon 484 bin kişi olarak kayıtlarda yerini aldı.

Ekonomik faaliyete göre, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 21 bin kişi, sanayi sektöründe 85 bin kişi, inşaat sektöründe 202 bin kişi, hizmet sektöründe 694 bin kişi azaldı.

İşsizlik cihanın sorunudur.

Bu sorunu çözmek için herkese iş düşüyor.

Bizler işsizliği konuşurken, yazarken ve dinlerken aynı zamanda işverenlerin kalifiye eleman bulamadığını hatırlatmamız da gerekir.
İşçiyi çalıştıracak olan işverendir.

Hep söylerim ve söylemeye de devam edeceğim…
Herkes üniversite mezunu olmak zorunda değil ancak herkes bir meslek sahibi olmak zorunda.
 

Her üniversite mezunu iş aramak zorunda da değil tam tersine iş kurmayı düşünmeli ve birçok insanı yanında istihdam etmelidir.
Bunun için de gerçek anlamda bir eğitim ve öğretimden geçmeliler öğrenciler. Üniversiteden mezun olduklarında hayata, çalışmaya, sorumluluk almaya ve üretmeye hazır hale getirmeliyiz evlatlarımızı.

Bu iş sözde üniversite ve iş dünyası işbirliği ile değil, gerçek anlamda uygulamalı bir işbirliği ile olur.

İşsizliğin baba nedenlerinden biri de işverenliğin şartlarına haiz olmadan işveren sıfatlarına bürünmeleridir. 

Yarım hekim candan eder, yarım hoca dinden eder, yarım patron işten eder.

Dün bizim sevgili patron, Sager Medya Gazetecilik ve Buryap Group Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Yasin Sağer’e sordum; sizce kimler müteahhit olmalı?

Cevap gayet mantıklı ve yasal: “Bu işin eğitimini hem teorik hem de pratik alanlar müteahhit olmalıdır” dedi.

Müteahhit gidip doktorluk yapamayacağına göre, doktorun da müteahhitliğe soyunmaması gerekiyor.

Herkes ehil olduğu işi yapacak.

Türk Ticaret kanunu yeniden günün ihtiyaçlarına göre bir an önce revize edilmelidir.

Ayrıca siyaset eliyle ve gücüyle liyakati olmayan nice insanlara ayrıcalık gösterilerek emeğe ve üretime ciddi zararlar verilmektedir.

Adaletsiz yapılan her şeyin bir bedeli var. O bedelleri de maalesef hep beraber ödüyoruz.

Ülke olarak birçok imkân ve zenginliğe sahibiz.

Mantıklı ve yasal bir plan ve programla Türkiye’de işsizlik kalmayacağına kalpten inanıyorum.

Vesselam…