Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü istihdam seferberliğine yönelik bilgileri kamuoyu ile paylaşıyor. Bunlardan biri de 'işbaşı eğitim programında katılımcı olma şartlarında daha önce 3 ay işsiz olma şartı aranırken bu süre 1 aya indirildi. Buna göre program başlama tarihinden önceki 1 ayda işsiz olan kişiler İşbaşı eğitim programlarına artık katılabilecekler'

İstihdam seferberliği çerçevesinde Ulusal istihdam politikalarının uygulayıcısı olan İŞKUR, Ülkemizin 2023 hedefleri ve Ulusal İstihdam Stratejisi çerçevesinde, aktif işgücü programlarıyla işgücünün niteliğinin arttırılması, işsizliğin azaltılması, gibi son derece önemli ve hayati görevleri yerine getirmekte.

Aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR, İşbaşı Eğitim Programları ile işverenlere destek olmaya devam etmektedir. İEP, işsizlerimiz ve öğrencilerimizin mesleki deneyim ve tecrübe kazanmaları için geliştirilmiş bir programdır. Programın amacı, nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek, kişileri işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktır. İstihdam maliyetinin İŞKUR tarafından karşılanması işverenlerin rekabet gücünü arttırmakta.

İşbaşı eğitim programlarında katılımcı adayları için program başlama tarihi itibari ile son 3 ay içerisinde adına toplu veya kesintili olarak 10 günden fazla prim yatırılmamış olma şartı bulunmaktaydı.

Gelinen aşamada, işgücü piyasası koşulları ve iş arayanlar ile işverenlerden alınan geri bildirimler göz önüne alınarak söz konusu şartın değiştirilmesi gereği ortaya çıkmıştır.

Bu doğrultuda; yeni açılacak programlarda geçerli olmak üzere, işbaşı eğitim programlarına katılacak kişilerin program başlama tarihinden önceki son 1 ayda adına uzun vadeli sigorta kollarına ait prim (1 gün bile olsa) yatırılmamış olması gerekmektedir şeklinde değiştirilmiştir.

Ayrıca; Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak İşbaşı Eğitimi Programımızı tanıtmak, başvuru şartlarını ve dikkat edilmesi gereken hususların altını çizmek maksadıyla www.iskurisbasi.org internet sitesini hizmete açtı.

Bunlardan diğeri ise; Engelli ve eski hükümlülere istihdam desteği.

Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verecekler.

Verilecek desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak.

Aşağıda yer alan Başvuru Rehberi ve Formuna göre hazırlanacak projeler kamu ve sosyal taraflardan temsilcilerden oluşan Komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir.

Desteklenecek projeler;

1- Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,

2- Eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,

3- Engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler,

4- Engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler,

5- Engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitimine yönelik projeler.

6- Korumalı işyeri desteğine yönelik projeler.

Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, işyerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları ile kendi işini kurmak isteyen engelliler projelerini 12 Haziran 2017 tarihine kadar hazırlayıp bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerimize teslim edebilirler.

İşsiz adam, durgun su gibidir bozulup kirlenir.’