Eylül ayına gelindiğinde 2.el satışlarında durgunluk dönemi başladı. Bu pazarda araba satış noktaları uçuk fiyatlarla dudakları uçuklattı, İkinci el otomobil piyasasında işler kontrolden çıktı! Fiyatları gören şaşkına dönüyor, kuş serisi diye tabir ettiğimiz beğenmediğimiz 20 yaşın üstündeki araçlar sıfır araç fiyatına satılıyor .Dolar bile bu kadar artmazken en başta pandemi dönemini, Ötv zammından kaynaklanan fiyat artışını fırsat bilenler, 20 yaşın üzerindeki araçları sıfır otomobil fiyatına satışa çıkardı.
Avrupa'da 25 yaş üstü araçların satışı dahi yapılmamaktayken maalesef ülkemizde Kuş serisi diye tabir edilen 20 yaş üzerindeki ikinci el otomobiller, 90 bin ile 150 bin liradan fiyatla satışa sunuluyor.
Bu artışların en büyük sebeplerinden biri pandemi sürecinde sıfır araç üretiminin durması ve talebin karşılıksız kalması nedeni ile fiyatlarda artış gözlemlense de artışın en büyük nedeninin kontrolsüz satış yapan vatandaşlardan kaynaklandığını gözlemlenmekte...
İnternette gezen bir çok ilan suni. Bütün fiyatların artmasına sebebiyet veriyorlar. Suni şişirilmiş ilanı görende benim arabada bu fiyatı eder düşüncesiyle hareket ediyor. Tabi birde yetkisiz araç alan satanlar var. Eskiden araba lükstü şimdi ise altın döviz gibi yatırım aracına döndü. Şu anda Google da en çok araştırılan konular arasında İkinci el araba fiyatları ne zaman düşecek? 
İkinci el araba fiyatları düşer mi? Sorularının cevapları araştırılan konular arasında yer alıyor.
Yaklaşık 400 bin kişinin yetki belgesi olmadan araç satın alıp yüksek satmak istemesi ile piyasanın olumsuz etkilendiği bunu engellemek amacıyla eylül ayında uygulanmaya başlayan araç satış yetki belgesinin bu kontrolsüz artışı önleyeceğini ve fiyatlarda 3 ay içerisinde düşüşler  beklenmekte yetki belgesi ne işe yarar diye düşünen olursa söyleyelim  1 Eylül itibari ile Ticaret Bakanlığının düzenlemesi ile yetki ve yeterlilik belgeleri olmadan 1 yıl içinde 3 adet den fazla satış yapamayacaklar.2.el piyasasında stokçuluk yapan kayıt dışı araç alım satım yapanları etkileyecek ve Eylül ayında otomotiv üretimin başlamasıyla ve ithal araçların Türkiye’ye gelmesiyle 2020'nin son 3 ayında sıfır araç sıkıntısının giderilmesiyle 2.elde de düşüşler beklenmekte hatta bence aralık gibi sıfır araç arzı talep den daha fazla artış gösterirse fiyatları aşağı yönlü etkiler sıfır araç almak 2.el araç almaktan daha karlı durumda olacak gibi, bekleyip Aralık ayını bir görelim.