Hijyen, sanitasyon, dezenfektasyon ve sterilizasyon kavramları birçoğumuz tarafından karıştırılır.

Bu karışıklıktan dolayı da birçok karmaşa olur, bu karmaşanın sonuçlarını, bedelini de baştan anlamayız, ama sonradan öderiz.

Hijyen ve sanitasyon birbirini tamamlayan iki kavramdır. Sanitasyon, sadece gıda işletmeleri için değil, hastane ortamlarında zararlı mikro organizmaların güvenli seviyeye indirilebilmesi için çalışmalar yapan bir bilim dalıdır.

Hijyen ve sanitasyonun birlikte uygulanması işleminin adı da dezenfektasyondur.

Dezenfektasyon da sadece insan sağlığına zararlı mikro organizmalar hedef alınır, sterilizasyon ise tüm mikro organizmaların yok edilmesi işlemidir.

Bu işlemleri gerek gıda işletmelerinde, gerekse sağlık kuruluşlarında, odacının, temizlikçinin inisiyatifine bırakırsanız, telafisi mümkün olmayan hatalar meydana gelir!

Bir sağlık kuruluşunun acil servisinde bulunan müşahede odasında, çocukların yatmış oldukları aynı yatakta, 4 saatlik süreçte 3 hasta yatıyor ve aynı yastık kılıfını, aynı nevresimi kullanıyorsa (bizim gözlemimizdir) burada hijyenden bahsedebilir miyiz?

Kapalı ortamda, koridorda ve müşahede odasında çocuklar varken, zemin temizliğini ve ıslak zeminleri çamaşır suyu ile yıkarsanız, kokuyu tüm ortama yayarsanız, anne babalar bu kokudan rahatsız olup çocuğunu yatakta kolunda serumla bırakıp, temiz hava almak için dışarıya gitme ihtiyacı hissederse, bu işlemin adına dezenfektasyon diyebilir misiniz?

Bir hasta yakınının, temizlik görevlisine "Karışımı nasıl hazırladın, ne kadar su ile çamaşır suyunu karıştırdın?" şeklinde sorduğu soruya;

"Üstünüze vazife olmayan şeylere karışmayın!" cevabını alırsa, o personelin eğitimsizliğini hangi hijyen kuralıyla açıklayabiliriz?

Biz büyükler, alıştık...

Kazaya, bilgisizliğe, bilinçsizliğe, duyarsızlığa alıştık. Bu alışkanlıklarımız neticesinde zarar görüyoruz, bazen sakat kalıyoruz, bazı durumlarda da ölüyoruz.

Bari çocuklarımızı bu durumlara alıştırmayalım. Onlara hizmet veren alanlarda gerekli önlemleri alalım.

Onların çarşaflarını, yastık kılıflarını değiştirelim. Onların bulunduğu ortamlarda hijyen ve sanitasyon kurallarını bir sistem dahilinde uygulayalım.

Yazdıklarımız, duyduklarımız değil, yaşadıklarımızı yazdık.

Amacımız kimseyi suçlamak değil, aksine hayati önem taşıyan bir konuya dikkat çekmek ve ilgililerin bu konuya el atmasını sağlamak!

Bilir misiniz?

TSE'nin, Hijyen ve Sanitasyon konusunda yayınladığı bir standard var.

"TS 13811 Hijyen Ve Sanitasyon Yönetim Sistemi"

Bu konuda çalışma yapıp, TSE'den Yönetim Sistemi belgesi alan kamu veya özel bir sağlık kuruluşu var mı?

Hijyen, sanitasyon, dezenfektasyon, sterilizasyon işlemleri için kurallar mevcuttur ve bu konuda yönetmelikler vardır. Bu yönetmeliklerin bir bütün halinde uygulanabilmesi için de bir yönetim sisteminin olması tavsiye edilmektedir.

Bursa'da, Yönetim Sistemleri konusunda TSE'den belge alan bir kamu - özel sağlık kuruluşu var mıdır? (Özellikle TSE'den dememizin sebebi şudur; TSE devletin kurumudur, milli bir kurumdur, milli sesin yansımasıdır.)