Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanımızın çarşamba günü bir açılış esnasında, “Cuma günü halkıma güzel bir sürprizim var” demesiyle neredeyse 48 saat boyunca Türkiye’de ve dünyanın birçok bölgesinde acaba bu sürpriz ne olur diye başlayan yorumlar, tahminler yapıldı.

Sonrasında gerçi Amerika’dan yayın yapan Bloomberg TV bu sürprizin sihrini biraz bozmasına rağmen cuma Saat 15:00’e herkes kilitlendi.

Tahmin edildiği üzere Karadeniz’de 320 Milyar Metreküp büyüklüğünde doğalgaz rezervlerinin bulunduğu açıklandı. Bu açıklamadan sonra muhalefet başta olmak üzere, Amerikan Medyası ve Avrupa Medyasında rezervin büyük olmadığı yönünde birçok yorum geldi.

Yurtdışındaki mecralardan zaten başka bir şey beklemiyorduk ama yurtiçinden bilhassa muhalefet çevrelerinden birçok siyasetçinin de bunu hafife alır açıklamaları gerçekten çok üzücüydü.

Sanki Türkiye daha önce de birçok kereler doğalgaz ve petrol olarak yüz milyarlarca metreküplük rezervleri bulmuştu ve bu nedenle bulunan bu rezerve burun kıvıranları da görmüş olduk.

Bu işin uzmanı kişilerin açıklamış olduğuna göre bulunan bu rezervin 65-70 Milyar Dolarlık bir değeri olduğu söyleniyor, aslında hiç de burun kıvrılacak bir rakam değil kanaatindeyim.

Bulunan bu rezervde bütün insanlarımızın halkımızın hakkı var sonuç itibarıyla. İnşallah 2023 yılına kadar Karadeniz Doğalgazının sisteme girmesiyle şu anki gaz fiyatlarına doğrudan etki edeceğini sayın Enerji Bakanı da zaten belirtti.

Yani bazılarının söylediği gibi halka yansıyacak bir şey yok ancak sinema koltukları yenilenebilir benzeri bir açıklama gerçekten de hiç yakışmadığı gibi ne dediği de pek anlaşılamadı.

O yüzden bu bulunan rezervin ve inşallah bundan sonra bulunacak rezervler ve yapılacak anlaşmalardan sonra biz olmazsak bile çocuklarımızın, torunlarımızın enerji fakiri bir ülkede yaşamayacak olma ihtimali bile büyük bir gelişme değil mi?