Bugünlerde herkesin evinde bir bayram telaşıdır gidiyor; temizlikler, hazırlıklar, yapılan planlar, gidilecek akraba ziyaretleri bayram günü yaklaştıkça hepimizi tatlı bir heyecan kaplıyor. Önümüzdeki günlerde, mübarek Kurban Bayramı’nı ailemizle, akrabalarımızla ve sevdiklerimizle beraber kutlayacağız. Bayram demek dargınların barışması, manevi huzura ermek, birlik ve beraberlik içinde olmak demektir.
Çocukluğumda günler öncesinden, bayramın gelmesini sabırsızlıkla bekler anne ve babamızın sözünü dinleyerek alınan bayramlıklarımızı o güne saklardık. Ailemizin aldığı bayram kıyafeti ve ayakkabımızı yatağımızın başucunda bekleterek o güne kadar elimizi sürmezdik.
Ben ailemle geçirdiğim bayram sabahını ve o güzel günleri asla unutamam, çocukluğumdan kalan tek hatıra; genç kızlığıma kadar süren bu zaman zarfında acısıyla, tatlısıyla nice bayramlar yaşadık.
Nerede kaldı o eski bayramlar, çocukluğumuzun hayali, gençliğimizin vermiş olduğu heyecan, bayram sabahında kurulan sofralar, ananemin yaptığı o mis gibi el açması Arnavut baklavası, nohutlu ve cevizli lokumlardan eser kalmadı.
Artık damaklarımızda, o tadı ve lezzeti bulamıyorum annem, ananemden el almış olsa da canım ananemin yaptığı gibi olmuyor o güzellikleri getirmek çok zor sadece hatıralarda yaşayacak ve bizlere anı olarak kalacak.
Toplum olarak ne kadar bencil, vefasız, duyarsız olduk. Birbirine dargın akrabalar, kardeşler biz ne ara bu kadar bozulduk. Bu hırsınız niye, bayram demek sevdiklerinin geleceği günü beklemektir.
Ne için bu kavgalar, eskiden herkes bir göz odada yatarken, aynı tastan yemek yerken, şimdi kardeş kardeşi çekemez hale geldi.
Bırakın şu miras kavgalarını ne gerek var kırmaya, kırılmaya geçen günleriniz geri gelecek mi; canınızdan çok sevdiğiniz yakınınız bu dünyada olmadıktan sonra neyleyim köşkü neyleyim sarayı…
Sevgi bütün kapıların anahtarıdır; aşk olmadan, muhabbet etmeden, dostum, arkadaşım, evladım yanımda olmadıktan sonra bayram gelmiş neyime…
Dileğim, atalarımızın ve dedelerimizin izinden giderek örf ve adetlerimizin değerini kaybetmeden nice sağlıklı, çalışkan bireyler yetiştirmek ve onları topluma kazandırmaktır.