Bursaspor Medya ve Halkla ilişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Mustafa Bakır takımda yeni yapılanmanın yaşandığı belirterek 2016-17 sezonu için taraftardan sabır istedi. Özellikle Hamza Hoca'ya kredi verilmesi gerektiğini söyleyen Bakır, "Sabredersek bu yılı ilk beşte gelecek sezonda şampiyonluğuna oynayan bir takım oluştururuz" dedi.

Çok sayıda futbolcuyla yollarını ayıran, gençlere yönelik kadrosuyla 2 haftayı 1 galibiyet 1 mağlubiyetle geride bırakan ve bugün Fenerbahçe ile önemli bir maça çıkacak olan Bursaspor'un yöneticilerinden Mustafa Bakır'ı bu haftaki sayfamıza konuk ettik

Mehmet Çetinkaya: Önce Mustafa Bakır'ın yönetici değil iş adamı kimliğiyle tanıyalım.

Mustafa Bakır: İş hayatına tezgahtar olarak başladım. 1981-­1982 yılında liseyi bitirdiğimde babamın iş ortağının zücaciye dükkanında iş hayatına başladım. O dönemlerde de muhasebeciler derneği sonra oda olan ve başkanlığını yapan Şahin Gencal'ın yanında çalışmaya başladım. 97'ye kadar 15 yıl muhasebecilik yaptım.
Kanun çıktığında mali müşavirlik belgesini aldım. 94 yılında GSM işine başladık. 94­-97 arasında hem GSM'i hem muhasebe işini beraber götürdük. Ondan sonra sadece GSM işinde devam ettik. Bursa'da 3 tane perakende mağazası olan bir GSM firmasının sahibiyim. 1982 yılında Bursaspor'un kongre üyesi oldum. 1008 nolu üyesiyim. İki yıl üst üste aidatını ödeyemeyenlerin kongre üyeliğinden ihracı sonucu bende ihraç edildim. Tekrar üyeliğim 2000'li yıllara sarkıyor. Ali Ay yönetiminde görev teklif edildi. Bende seve seve kabul ettim. 19 Ocak'taki seçimlerde de Ali Ay ve ekibiyle beraber Bursaspor yönetimine geldik. Yönetim kurulundaki görevimde Medya'dan Sorumlu Yönetim Kurulu üyesiyim.

Şampiyonluk ruhu geri gelir mi?

 

Mehmet Çetinkaya: Şampiyonluk yılındaki O ruh neden kayboldu sizce. O ekip dağılmasaydı o ruh devam ettirilebilir miydi hem oyuncular
açısından hem teknik direktör açısından.

Mustafa Bakır: Bursaspor 2010 yılından sonraki dönemlerde çok başarısız değildi. Zaman zaman inişli çıkışlı dönemleri oldu ama Bursaspor o şampiyon olduğu dönemdeki ruhu yeniden yakalamak üzere diye ben düşünüyorum.
Ali Ay ve yönetimi gençlere çok özenle yaklaşıyor olması her
sezonda en az 3 tane 4 tane gencin altyapıdaki A takıma çıkıp oynamasını isteyen bir yönetim var şu anda.
Biz 2017-­2018 sezonunda gençlerin takıma uyum sağlama neticesinde tekrar 2010'daki ruh yani şampiyon olduğumuz seneki ruhun yakalanacağına inanıyorum. Çünkü o yılda hatırlanacağı gibi Bursa'nın altyapısından gelen oyuncuların Bursaspor'a katkılarıyla takım şampiyon oldu. Yani o ruhun yeniden yakalanacağına inanıyorum ama Bursaspor'u da o dönemden sonra başarısız olarak hiçbir zaman tanımlamadım. Zaman zaman inişlerimiz çıkışlarımız olabilir ama
Bursaspor hala Türkiye'nin bütün takımların çekinerek top oynadıkları bir kulüp. Yani her zaman her takımı yenebilecek bir kapasitede bir kulüp, hala öyle devam ediyor.


Mehmet Çetinkaya : Peki Sayın Bakır bu sene Avrupa hedefi nedir. Yani nereye kadar gideriz

Mustafa Bakır​: Şimdi ilk iki maça baktığımızda Bursaspor'u çok başarılı görmüyor olabiliriz. Basın, taraftarımız... Bize 3­5 hafta
müsaade etmelerini istiyoruz. Takım çok yeni, 7­-8 tane oyuncumuz geçen sene olmayan, bu sene takıma adapte olan 7­-8 oyuncumuz var. Bunların antrenmanlarda çok güzel işler yapıyorlar ama antrenmandan normal maçı karşılaştırmamak lazım. Biraz daha kaynaşması
için 3­5 hafta daha gerekiyor. Biz ekip olarak yönetim olarak inanıyoruz ki Bursapor'un ilk beşte ligi tamamlayacağız. Teknik heyetimizde aynı şeye inanıyor. Hiçbir zaman hedefsiz bir ekip olmadığımızı da vurgulamak istiyorum. Hedefimiz ilk beşe girmek. İlk beşte de zaten Avrupa kupalarına katılma durumu söz konusu ki biz Türkiye kupasında final oynanıp bu sene en azından bu sene finalde galip gelerek Türkiye kupasını müzemize getirmek istiyoruz.

Başkan çok mu cimri ya da neden bu kadar sıkı

 

 

Mehmet Çetinkaya: Bu seneki mali yapı anlamında başkan biraz cimri davrandı gibi eleştiriler var. Sadece Akhisar'dan futbolcu transfer ederek bu işler olmaz deniliyor. Mali tablo anlamında nedir düşünceniz.


Mustafa Bakır: Bu soruyu iki anlamda bakmamız lazım. İlki sadece neden hep Akhisar'dan. Yani Akhisar'dan da oyuncu aldık. 2­-3 arkadaş aldık Akhisar'dan ama bu arkadaşlar daha önce bizim Hamza hocanın orada yöneticilik, teknik direktörlük yaptığı dönemden bildiği oyunculardı. Bunlar Bursaspor'a çok büyük katkılar sağlayacak… Hamza hocamız da inandığı için zaten bunları takıma kattı. Maliyetleri de gerçekten geçen takıma hiçbir katkı koymayan yabancılardan çok çok daha uygun. Bakıldığında hem ekonomiyi düzeltmek anlamında hem de başarıya aç bir ekip oluşturduk. Onlar kendilerini Bursa'da daha üst sıralara taşımak için geldiler. Bunlara zaman tanımak lazım her şeyin başı zaman açıkçası. Ama ekonomi düzelme hemen öyle üç ayda altı ayda düzelecek bir ekonomi yapısı yok Bursaspor'un. Biz geldiğimizde, rakamları çok fazla söylemek dillendirmek istemiyorum çünkü başkanım bunları zaman zaman da söyledi. Söylenen rakamlardan aşağıya borç indi mi evet indi çünkü çok yüksek maliyetli oyuncuların büyük bir kısmından kurtardık. Kalıcı gelirlerin bizim takıma geliyor olması lazım. İşte locaların, tribün isimlerinin, kapı isimlerinin, her şeyden önce stadın isminin satılıyor olması lazım.

Mehmet Çetinkaya: Peki bunlar için PR ya da basın çalışmanız var mı?

Mustafa Bakır: Biz yöneticiler artık birer pazarlamacı olduk yani
En büyük geliri elde edeceğimiz stadın ismi. Timsah Arena'nın ismini işte kurumsal büyük bir bizim şeyimiz işte Türk Telekom Arena var
Galatarasay'ın top oynadığı. Beşiktaş'ın açılışını bizim maçımızda yaptığı Vodafone Arena stadı var sizde biliyorsunuz. ​ Ayrıca Fenerbahçe'de Ülker ile anlaştı. Ülker stadı oldu orası da. Bizim de böyle belki büyük bir ulusal bir firmayla görüşmelerimiz var. Gerçek bir Bursaspor'a katkı olacak.

Taraftarın küskünlüğünü nasıl gidereceğiz

 

Mehmet Çetinkaya: Stat’ın isim hakkı siz demi, Büyükşehir de mi?
Mustafa Bakır: ​Bizde. On yıllığına...
Mehmet Çetinkaya: Taraftarda bir küskünlük var. Sizde mutlaka seziyorsunuzdur ki maçın son dakikalarında da bu hissedildi zaten boşalttılar. Tribünleri nasıl geri kazanacağız?
 

Mustafa Bakır:​ Bazı provokatif hareketler olabilir. Bizim başarısızlığımız üzerine kendilerini şartlandırmış,
yani ben onlara taraftar demiyorum çünkü taraftar desek yanlış olur. Provokatörler diyelim biz ona. Yoksa taraftar gönüllü olarak her türlü desteği verir. Yenilebilirsin, yenebilirsin, zirveye oynayabilirsin, şampiyon olabilirsin, küme düşmemeye oynayabilirsin. Taraftar her halükarda taraftardır. Yani bir maçta kaybedip de bütün her şey bitmiş gibi değerlendirmemekten, ben onları Bursaspor taraftarı olarak da değerlendirmiyorum yani.
 

Mehmet Çetinkaya: Her maçta bir Batalla faktörü var... Mücadelenin azmin adı adeta. Bücür hakkında sizin görüşleriniz?
 

Mustafa Bakır: ​Batalla bir ekol yani Bursaspor'da gerçekten. Diğerleri de zaman içinde gösterecek kendilerini. Bursaspor bir takım, takım oyunu oynuyor. Kişiler kendilerini ön plana çıkartmak istemiyorlar. Gerçekten takdir edilecek oyuncular var takımızda.

Mehmet Çetinkaya: Peki Sayın Bakır iyi niyetli bir teknik direktörümüz var. Ancak tabloya baktığımızda seyirci ve bizim taraftan baktığımızda sanki ikinci sezonda olmayacak gibi bir
hava görüyoruz. Sizce bu nedir?

 

Mustafa Bakır: Ben inanmıyorum ona. Hamza hocayı çok seviyorum. Hamza hoca çok duygusal bir insan. Bazen duygularına yeniliyor. Bursaspor'un başarısı için mücadele ediyor. Duygularıyla da mücadele edebileceğini inanıyorum. Tepki verebilir, seyirci nasıl tepki veriyor. Yeri geliyor yöneticiler de tepki verebiliyor. Doğal karşılamak lazım. Bizim Hamza hocayla yapmış olduğumuz bir sözleşme var. Sözleşme sonuna kadar Hamza hocanın bizde kalacağını ve bu takımı önümüzdeki sezon şampiyonluğa oynattıracak bir takım haline getireceğine ben inanıyorum. Kalacağına da inanıyorum.

Ne olacak bu timsahın kafası

 

Mehmet Çetinkaya: Timsah Arena'nın timsah kafası çok konuşuluyor Sayın Bakır. Bir çalışma başladığını da söylüyorlar ama nedir son durum?

​Valla onu Büyükşehir Belediye Başkanına sormak lazım... Çalışmaların başladığı 5­-6 ay sonra timsahın kafasının yerine montajının yapılacağını biliyoruz.


Mehmet Çetinkaya : Peki otopark konusu. lavaboların bozukluğu, tuvaletlerin tıkalı olduğu, bir takım hizmetlerin çalışmadığını
bu eksiklerle ilgili neler söyleşeceksiniz.


Mustafa Bakır: ​Şimdi yeni bir binaya taşındığınızda da bu tür sıkıntılar oluyor. İşte giderler tıkanıyor. Bu yeni bir binaya taşınmışız gibi değerlendirmek lazım.​ Bu devre arasında çok yoğun bir çalışma içindeydi stadyum. Bir de insanların havalar güzelken sıkıntı değil ama havalar yağmurlu olduğunda bayağı mesafe yürümeleri gerekiyor istasyondan. Özellikle kombine alan arkadaşlarımız, parasıyla otopark alalım diyor. Otopark problemini bir an önce çözmeliyiz. Tabii bunda orada kamulaştırmayla ilgili bazı sıkıntılar var. Bir de rakip takımın taraftarının girdiği bölge diye bir orada otopark alanımız var orayı da kullandırtmıyorlar.

Mehmet Çetinkaya: Diğer bir konu da, size bağlı Bursa TV, dergi ve diğer mecralar... Bunlarla ilgili projeler nelerdir?

Mustafa Bakır: Teknik altyapıyla ilgili sıkıntıları vardı. Kameraların sıkıntıları vardı. Bataryaları ile ilgili.
Canlı yayın aracıyla ilgili sıkıntıları vardı. Bunların hepsini giderdik. Yeşil Bursaspor'un maçlarını canlı yayınlamaya başladık, büyük bir olay oldu. Bursaspor'un maçlarıyla ilgili sponsorlar bularak Bursaspor TV'ye gelir elde etmeye başladık.
O dönemlerde daha önce çalışmaları yapılmış bir proje vardı. Hatıra forması projesi, onu Bursaspor TV olarak gerçekleştirdik. Daha sonra da bu sosyal sorumluluk projesine döndü. Radyoyu internet üzerine taşıdık. Çünkü lisansı bize ait değildi radyonun. Lisans almak kulübe yük olacağından, ekonomik yapı malum ortada. Biz internet üzerine taşıyarak kulübün üzerindeki kirayı da kaldırdık. Vericilerle ilgili sıkıntılar vardı. Sözleşmeyi fesh ederek internet üzerine yayını aktardık. Radyomuz bu şekilde devam ediyor. Dergi zaten ayda bir çıkıyor. Bursaspor la ilgili Bursaspor'un içindeki futbolcularımız, yöneticilerimizle ilgili bilgiler orada ayda bir yayınlanıyor. Dergilerimiz stor’larda satılıyor. Abonelerimiz var ayrıca, reklam servisi ile koordineli çalışılıyor. 

Hocamıza da bize de zaman tanıyın

Mehmet Çetinkaya: Son olarak söylemek istediğiniz ya da eklemek istedikleriniz...

Hamza Hoca'ya kredi versinler. Bu kadar. Hamza Hoca'nın arkasındayız yönetim olarak, taraftarımız da arkasında olsun. Kredisi olsun Hamza hocanın. Ayrıca beklentimiz var. Kombine almaları, kendi çevresinde orijinal Bursaspor ürünlerinin alınması, kullanılması. Bunlar taraftardan beklentimiz ama asıl tek beklentimiz en önemli beklentimiz Hamza hocaya yani teknik heyetimize kredi verilmesi.
 

Mehmet Çetinkaya: Teşekkürler Sayın Başkan.
Mustafa Bakır: ​Ben teşekkür ediyorum. Yarın Kurban Bayramı.Kurban bayramımız tüm İslam alemine, ülkemize ve Bursa’mıza hayırlar getirsin...