Birkaç aydır gündem maalesef hep aynı, Aralık ve Ocak aylarında Çin'de ilk görülmeye başlaması ile Çin dışına virüs tehlikesi çıkacak mı? 

Yoksa 2012’deki SARS’taki gibi sadece Çin içerisinde mi kalacak diye yorumlar yapılırken, Şubat ayı ile birlikte Avrupa'ya, İran'a yayılması neticesinde ülke olarak sınırlarımızın kapatılması ile gündemde olan koronavirüs, sonrasında Mart ayının ikinci haftası ile birlikte ülkemizde görülmesiyle tek gündem maddesi olmayı başardı.

Sağlık Bakanlığı’nın en baştan devreye girmesi, Bilim Kurulu’nun daha dünyada görülmeye başlaması ile birlikte oluşturması ülkeye girişini geciktirmeye yönelik önlemlere rağmen maalesef ülkemizdeki ilk vakadan günümüze neredeyse bir ay geçti. Her geçen gün yeni vaka sayısı ve kaybettiğimiz insan sayısı artmakta.

Gece-gündüz büyük bir vefa duygusuyla çalışan sağlıkçıların virüsün pençesine düşmüş olan insanları kurtarmak ve bu arada kendilerini de virüsten korumaları çok önemli ikisini birden başarmak gerçekten çok büyük bir başarı.

Tıbbi malzemeler konusunda ilk haftalarda bazı sıkıntılar yaşanmasına rağmen sonrasında gerekli tıbbi malzemelerin hastanelerimize tedariki konusunda oldukça başarılı.

Bilim Kurulu’nun teklifi ile devletimizin ilk önce herkes için kendi karantinasını alma önerisi sonrasında en yüksek riskli grup olan 65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağı neticesinde 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı ve kentlerin izole edilmesi ve son olarak da 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta yaşayan insanların kendi şehirlerinde yaşaması, diğerlerine geçiş yapmaması ile ilgili uygulanan katı önlemler neticesinde herkeste yeni vaka sayılarının çok yüksek artmaması, yoğun bakım ünitelerinin tıkanmaması, ölüm sayılarının çok fazla artmaması, bir an önce pik noktaya ulaştıktan sonra azalmaya başlaması beklentisi var.

Bu da elbette alınan kurallara uyulmasına bağlı. Bilhassa 21-64 yaş arası insanlarımızın mutlaka mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalarının sağlanması lazım diye düşünüyorum.

Son olarak ben de buradan insanlarımıza mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalarını tavsiye etmek istiyorum. Bilhassa pik yapma açısından önümüzdeki 10-15 günlük süreç çok önemli...