AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmadan iki konuya değineceğim. Birincisi görüntü ve gürültü siyasetine son vermesi ikincisi de dün açıklanan 14 belediye başkan adayları.

Halkın arzusu olan seçimlerde gürültü ve görüntü kirliliğine son verilmesi hayata geçecek gibi.

İktidar bu konuda güzel bir adım attı inşallah muhalefet de aynı adımı atar.

Seçim dönemlerinde cadde, sokak, elektrik direkleri ve parti binalarına varıncaya kadar her yerin parti bayrakları, afiş ve pankartlarla donatıldığını hatırlattı. 

Bununla ilgili bir düzenlemenin de yapıldığına değinen Erdoğan, düzenlemeye rağmen kimsenin buna riayet etmediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tamamen partilerin ve adayların görünürlüğünü sağlamaya yönelik bu kampanya tarzı uzun süre siyasette bir güç gösterisi olarak devam etti. Kitle iletişim imkânlarının sınırlı olduğu dönemlerde bu tarz kampanya anlayışı belki mazur görülebilirdi ancak günümüzde artık buna ihtiyaç yok. Bunu tabii çok da ilkel buluyoruz. Açık hava reklamcılığı, yazılı-görsel medya ve internet yayıncılığı gibi mecralar partilere ve adaylara çok geniş iletişim imkânları sunuyor. Eski tarz kampanya yöntemleri artık şehirlerimizi kirleten, milletimizin de tepkisine yol açan bir hale geldi. AK Parti olarak 31 Mart 2019 seçim döneminden başlayarak gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan propaganda yöntemlerini tamamen terk ediyoruz. Çevreye ve insana saygılı bir seçim kampanyası yürütme kararı aldık. Sadece parti teşkilatlarının ve seçim koordinasyon merkezlerinin olduğu yerde bayraklarımız, afişlerimiz asılabilir. Bunun dışında hiçbir yerde parti teşkilatlarımız bu tür görüntü kirliliğine asla müsaade etmeyecek ve belirlenen saatler dışında da asla otobüs dolaştırmayacak" dedi.

Doğru olan da bu zaten…  Çok afiş asan, çok bağıran sanki daha mı çok oy alıyor. Hem para israf ediliyor hem vatandaş rahatsız ediliyordu. Bunca iletişim kanalı varken eski yöntemlerin son kullanma tarihi çoktan geçmişti.

Umuyor ve diliyoruz bütün siyasi partiler buna riayet eder.

                               ***

AK Parti bugüne kadar 60 il belediye başkan adayını açıklamıştı. Dün de 14 il belediye başkan adayı açıklanınca netleşen il sayısı 74 oldu. 

Dün açıklanan belediye başkan adayları şu şekilde;

Ağrı Belediye Başkan adayı Savcı Sayan, Aksaray Belediye Başkan adayı Enver Dinçer, Bilecik Belediye Başkan adayı Nihat Can, Erzincan Belediye Başkan adayı Cemalettin Başsoy, Edirne Belediye Başkan adayı Koray Uymaz, Iğdır Belediye Başkan adayı Adil Aşırım, Isparta Belediye Başkan adayı Şükrü Başdeğirmen, Kars Belediye Başkan adayı Ensar Erdoğdu, Kırşehir Belediye Başkan adayı Yaşar Bahçeci, Kütahya Belediye Başkan adayı Ahmet Sami Kutlu, Siirt Belediye Başkan adayı Ali İlbaş, Tunceli Belediye Başkan adayı Gökhan Arslan ve Zonguldak Belediye Başkan adayı Ömer Selim Alan.

Geriye kaldı 7 il. Bunlardan biri ve en önemlisi İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayının da Binali Yıldırım olduğunu kabul edersek geriye 6 il kaldı.

Geriye kalan 6 ilde ise MHP desteklenecek algısı hemen oluşuverdi.

Muhtemelen de öyle olacak. Diğer birçok ilde de mantıklı ve hesaplı Cumhur İttifakı işbirlikleri olabilecek gibi gözüküyor.

Bunların içinde en muhtemel olanı Bursa…

Ve son olarak teşkilata Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kibir uyarısı: "Cumhur İttifakı’na gölge düşürecek hareketlerden kaçının…"