31 Mart 2019 yerel seçimlerine 11 gün kaldı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa Tarihi Hisar Kentsel Koruma Analiz Çalışması Projesi’ni kamuoyu ile paylaştı.

Başkan Dündar, bu proje ile Hisar’ı açıkhava müzesine dönüştüreceklerini söyledi.

Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak 10 yılda 576 tarihi mirası ayağa kaldırdık. Bu çalışmalarımız ile sivil mimari örneği yapılar, kültür merkezleri, tarihi konaklar, tarihi camiler hak ettiği değere yeniden kavuştu. Yürüttüğümüz tüm çalışmalar ‘Yaşayan Tarih Yolu’ projemizin bir parçasıydı. Yaşayan Tarih Yolu; doğuda şehrimizin yeni marka değeri Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ile başlayan, Kayhan Bölgesi, Okçular, Uzun Çarşı, Hanlar Bölgesi ve Hisar İçi ile son bulan bir proje. Tarih çalışmalarımız böylelikle, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, tarihi çarşıların restorasyonu ve Hisar İçi projesi ile üçlü bir sacayağı üzerine oturuyor” dedi.

Hisar’ın hak ettiği değere yeniden kavuşması için bir master plan olan Hisar Kentsel Koruma ve Analiz Çalışması’nı hazırladıklarını belirterek, “Bu çalışma üzerindeki uygarlıkların derin izlerini taşıyan, antik uygarlıklar sistemi ile şehirleşmiş Hisar’ın, zaman içerisinde ilgisizlik, koruma anlayışındaki yanlış değerlendirmeler ve planlamalar sonucu dokusundan hızla uzaklaşmış, pek çok değişikliğe uğramış yapısını yeniden canlandıran bir yol haritası olacak. Bilindiği gibi ilk plan kurgusu ünlü Kartacalı komutan Anibal tarafından yapılan Hisar, Roma ve Bizans dönemini yansıtan sur duvarları ve kapılarına ait kalıntılar, Osmanlı dönemine ait cami, mescit, türbe, hamam, medrese, çeşme ve sivil mimari örneği yapılar ve Bey Sarayı ile büyük bir mirasa sahip. Özellikle 1326 Bursa’sının fethinden sonra büyüyüp gelişen Hisar, mescitleri, medreseleri, hamamları ile değerine değer katmış, Bursa tarihinin omurgası olmuştur. Burada 5 tane sur kapısı, 16 cami ve mescit, 17 türbe-mezar, 4 tane medrese ve tekke, 6 tarihi çeşme, 3 hamam 167 tane de sivil mimari örneği yapı bulunuyor. Ayrıca Hisar bölgemizde günümüze ulaşamayan 58 adet de yapı var. Bağrında köklü bir tarih barındıran Hisar bölgesi şehrimizin adeta kültür ve medeniyet ziyneti. Biz de Osmangazi Belediyesi olarak, bu büyük değerimizi yeniden ortaya çıkarmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Belediyecilik rutin işlerin dışında yapılan ve hedeflenen projelerle ölçülüyor.

Bursa’nın sahip olduğu maddi ve manevi değerler o kadar çok olmasına rağmen turizm pastasından bir türlü hakkını almayı beceremedik.

Zaman zaman belli çalışmalar ve gayretler de olsa sonuç çok cılız kalıyor.

Yerli ve yabancı turisti getirmek için hem alt yapı hem üst yapı hem de zihinsel değişim gerekiyor.

Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi turizm açısından çok önemli bir yatırımdı.

Yeni dönemde yapılacak Osmangazi Meydanı Projesi ve Tarihi Hisar Projesi gerçekten hem tarih açısından hem şehrin kimliği açısından hem de yerlerde sürünen Bursa turizminin canlanması için katkı koyacaktır.

Elbette bunlar tek başına turizmin şahlanması için yetmez. Bunlar önemli vesilelerdir.

Bu çalışmalarımızı doğru tanıtırsak ve diğer eksikliklerimizi el ele verip giderirsek turizmden hak ettiğimiz payı alırız.

Her adayın bir seçim beyannamesi var. Her adayın mutlaka kalıcı eser projesi vaatleri arasında olmalıdır.

Seçildiği takdirde de en kısa zamanda tarafsız ve doğru bir şekilde projeleri hayata geçirmeli.

Seçim günü yaklaştıkça adaylar projelerini, seçim beyannamelerini, vaatlerini, hedeflerini ve hayallerini anlatıyorlar.

Artık geri sayım başladı.

Seçmenler de kimi adaylarda geçmişte yaptıklarına kimi adaylarda yapacaklarına göre kimileri ise sadece siyasi görüşüne göre seçimini yapacaktır.

Kazanan şehrimiz ve milletimiz ve de ülkemiz olsun.

Unutmayalım ki insanlar ve görevler geçicidir. Ancak eserler kalıcıdır