Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 230. günü; yani 7 ay 16 gün...

Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM) 2015 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kuruldu.

Bünyesinde psikolog ve sosyal hizmet uzmanı olan ruh sağlığı çalışanı ve yardımcı personel barındırmaktadır.

Son 1 yıldır Bursa‘daki AMATEM’de yatak sayısı 88’den 18’ e düşmüştür.

Bağımlılık alanında sahada çok fazla profesyonel devlet destekli ücretsiz merkeze ihtiyaç var.

Yerel yönetimler tüm dünyada bu görevlerde yer almaktadır ve almalıdır.

GADEM, Bursa’daki bu açığa bir parça da olsa ilaç olmaktadır.

GADEM, konumu ve fiziki şartları nedeniyle 5 yıldır danışanların alıştığı ve sağlık bakanlığının önerdiği tavsiyelere uyan ender merkezlerden biridir.

GADEM, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulmuş olup Bursa’da yasadışı bağımlılık yapıcı uyuşturucu madde ile mücadele kapsamında koruyucu ve önleyici çalışmalar yapıp kullanıcılar içinse bireysel ve grup danışmanlığı yaparak sosyal rehabilitasyon sürecine destek olmaktadır.

GADEM’de bireysel danışmanlık hizmetinin yanı sıra aile danışmanlığı, aile eğitim programları, sosyal kültürel ve sportif faaliyetler, koruyucu ve önleyici faaliyetler alanında yararlı hizmetler vermektedir.

Tarihi ve kültürü ile birçok ilimize örnek olan Bursa’mızda madde ve alkol bağımlılığı ile mücadele eden özel-kamu kurumlarına, STK ve derneklere destek olmaktadır. Bu kapsamda AMATEM, ÇEMATEM, EGM, Yeşilay, Bursa Uludağ Üniversitesi, Sağlıklı Kentler Birliği ve 17 ilçe belediyesi ile işbirliği yapmaktadır.

AMATEM, ÇEMATEM ve Bursa Şehir Hastanesi’ne tıbbi tedavi amacıyla gitmek isteyen danışanlara ulaşım desteği sağlanmakta olup saha çalışanları danışanlara yolda refakat etmektedir.

Alkol ve madde bağımlılığından kurtulmak amacıyla GADEM’den hizmet alan kişiler ve yakınları sosyal hayata kazandırılmak amacıyla BUSMEK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Spor Tesisleri’ne yönlendirilmektedir.

Son zamanlarda bazı asılsız sebeplerden dolayı GADEM önce kapatılmak istendi şimdi ise yer değişikliği talep ediliyor. Fakat yer değişikliği için gösterilen binaların Sağlık Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu yönetmeliğe uygun olmaması ve ruhsat alımında yetersiz olacağı, danışan sayılarının düşeceği ön görülmektedir.

Bazı yöneticiler kapatılması için çaba gösterirken bazı yöneticiler ise meydana çıkarılması için yoğun efor sarf etmektedir. Fakat yeni gösterilen yerlerin danışmanlık hizmeti vermeye uygun olmadığı için GADEM kendi kendini kapatacaktır ve danışanlar ve onların yardıma muhtaç aileleri bu mücadelede yalnız kalacaktır.

GADEM’in uygun olmayan bir yere taşınması ya da kapatmaya zemin hazırlanması hiç mantıklı ve yasal değil. Aksine sayılarının arttırılması gerekmektedir.

Önemli mevkilere liyakatsiz insanlar atanınca herkes zarar görüyor.

Toplumun yararına olan bir kurumu neden karanlığa terk edildiğini anlamak gerçekten zor.

Bursa’yı tanımayan siyasetten uzak ve tek mahareti defans olan sekreterden ne beklenir...

İstanbul bir metropol olabilir ama Bursa’nın dinamikleri ve kültürü çok başkadır.

Hayırlı ve faydalı bir iş yaptığını ben duymadım.

Sorun üretmek değil çözüm üretmek marifettir.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da bu sorun üzerinde mesai harcayacağı aşikardır.

Herkes iyi bilir ki, Bursa’nın sorunlarını en iyi Bursalı idareciler ve yöneticiler çözer.

Başkan Alinur Aktaş da mutlaka bu durumu en iyi analiz ederek bu yanlış kararı alan bürokratlarına gereken talimatı verip, gemiyi doğru rotaya yeniden getirecektir.

Selam ve dua ile...