Hep diyoruz ah şu eski günlere bir geri dönebilsek. Hani şu ailecek oturduğumuz anne-babamızla sohbet ettiğimiz, eski bayramlarda yaşattığımız gelenek ve göreneklerimiz, özel günlerde yeni giysiler aldığımız, bir yerden bir yere kilometrelerce yürüdüğümüz, elektroniksiz yaşabildiğimiz ve en önemlisi de azla yetinip çoğa minnet etmediğimiz günler…

Tabi bu liste uzar da gider.

Bana kalırsa değişen tek şey biz ve kalan zamanımız. Anne-babamızla sohbet etmek değişmedi sen sohbet edersen, bayramlardaki geleneklerini sürdürürsen, özel günlere kıymet verirsen, gideceğin yere araçla gitmek yerine yürürsen, elektroniksiz yaşabileceğine kanaat getirirsen ve en önemlisi de azla yetinip çoğa minnet etmezsen eski günler dediğimiz günler eskide kalmaz.

Değişen biziz biz günler değil! O yüzden yakınıp durmayı bırak da yaşa yaşamak istediğin günleri…

Ne kadar yıpratsa da bizi korona aslında bize birçok şeyi hatırlattı. Zamanımızın aslında ne kadar değerli olduğunu, büyüklerimizle zaman geçirmenin bizi ne kadar mutlu ettiğini, sarılmanın ve sevginin değerini, bayramların coşkusunu, yürümenin aslında ne kadar sağlıklı olduğunu, çikolata, pasta, abur-cuburların sağlığımızı ne kadar kötü etkilediğini gördük. Koronadan korunmanın en büyük silahı neydi; bağışıklığımızı güçlü tutmaktı. Biz yoğurdu, sütü bırakıp çikolata ve kola tükettik. Meyve sebzeyi bırakıp meyveli pasta yedik. Yazın kuruttuğumuz kuruyemişleri unutup abur-cuburlara dadandık.

Çünkü modern hayatı benimsedikçe benimsedik. Gelenek-görenekleri yaşatmak cahilliktir dedik. Yoğurt-süt tüketmek köy işidir dedik. ‘Aa siz hala evde yoğurt mu mayalıyorsunuz, biz marketten alıyoruz, çok sağlıksız evde yoğurt mayalamak’ diyeni çok duydum da araştırma yapmayıp bu kadar cahilce bir düşünceye sahip birinin aslında sağlıksızlığın dibine vurduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. 

Zamanın, sağlığınızın eski günlere özlem duymayı bırakıp eski günleri yaşatmanın ne kadar kıymetli olduğunu öğrenin. Çünkü hani diyoruz ya ‘gelecek gençlerle şekillenecek’ diye. Eğer eski günlerde yaşattığın geleneğini-göreneğini, sağlıklı yaşadığın günleri geride bırakırsan, gençlik eski günlere özlem duyulan bir gelecek inşa edecek!