Gemlik Belediyesi tarafından en az 5 yıldır Gemlik’te ikamet eden dar gelirli ailelerin ev sahibi olması amacıyla Cihatlı Mahallesi’nde yaptırılan, Türkiye’nin en prestijli projeleri arasında gösterilen, 7 etap ve bin 400 konuttan oluşan Cihatlı Mahallesi Toplu Konut Projesi’nin 2. etabında yer alan 2+1 130 dairelik sosyal konutların kuraları çekildi.

Başvuru koşulları arasında çekilen kuralar sonucunda aranan şartları taşıyan vatandaşlar, projedeki 115-135 bin TL arasında değişen 2+1 dairelere yüzde 25 peşinatla, aylık 950 TL’den başlayan taksitlerle sahip olacaktı.

Gemlik Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen kura çekimi bir şölen havası içerisinde geçti. Salona geçmeden önce Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Vedat Büyükgölcigezli'nin konuğu olduk.

Refik Başkan ile ilk temel atıldığı günlere döndük.

Biz Gemlik’e tepeden bakan ve yeşiller içinde bir cennet olan Cihatlı’nın kaderi değişecek ve çevreye duyarlı, yeşil, koruyan bir cazibe merkezi olacak derken, gamlı baykuşlar dağın tepesi, temel atılır ama bittiğini bir nesil göremez, bitse bile kim talip olacak gibi olumsuz fetvalar veriyorlardı.

Gamlı baykuşlar ilk tokadı başvuru sayısında yediler. Gemlik halkı projeye o kadar inanmıştı ki; depremin ayak seslerinin duyulduğu bir bölgede büyük tehlike olan dolgu bölgesi ve fay hattından çıkabilmek için gün saymaya başladılar.

Ardından inşaat, proje ve ihale doğru seçimlerle başlayınca dünyada yaşanan ekonomik kriz ve hatta ülkemize yapılan ekonomik saldırılara rağmen inşaat hızla yürüyordu ama açıkçası düğün günü hasretle bekleniyordu.

Bu gün işte o gündü…

Bir kere Gemlik Belediyesi bu şölene çok iyi hazırlanmıştı. Salon kuraya başvuru sahipleri ve halk tarafından doldurulmuştu. AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bulunduğu kura çekimi töreninde günün anlam ve önemine vurgu yapan protokol konuşmaları yapıldı.

Herkesi şok eden büyük sürpriz...

Özel sohbette Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Büyükgölcigezli bana bir sır vermişti. Bunu Başkan konuşmasında söyleyecek dedi. Azıcık ipucu istedim. Bana ödemelerle ilgili dediğinde içimden doğrudur dedim. Artan inşaat maliyetleri ve dövizdeki tırmanma nedeniyle aylık ödemelere zam yapmak zorunda olduklarını açıklayacaktır diye düşündüm. Yüzüme baktı ve tahmin ettiğin gibi değil dedi. Biz yola çıkarken iki tip konut modeli belirledik ve yüzde 25 i peşin kalanı 120 ay 950 lira olarak belirlemiştik ya dedi.

Evet dedim.

Şimdi iyi dinle diyerek anlatmaya başladı. Gemlikli vatandaşlarımız 110 binlik dairelere yüzde 24 peşin 120 ay vade ve 687,5 lira taksitle sahip olacaklar. 135 binlik dairelere yüzde 25 peşin 120 ay vade 843,75 lira taksit ödeyecekler dedi.

Ömrü hayatımda ödeme planında öngörülenden aşağı gerçekleşen bir indirime ilk kez tanık oldum.

Refik Başkan konuşmasında bu büyük sürprizi açıkladığında salon alkıştan yıkılırken, ben de bunu ilk bilen olmanın keyfine baktım.

Aslında bu o kadar çarpıcı bir ayrıntıydı ki; Alinur Başkan konuşmasında buna değinerek, esprili bir şekilde Refik Başkan biraz daha gayret etseymiş daireleri para almadan teslim edecekmiş dedi.

Sıra kura çekimine geldiğinde, noter huzurunda, engelliler, şehit yakınları, gaziler ve yakınları, Cihatlı’da ikamet edenler ve Gemlik başvurularından oluşan beş kategoride şeffaf olarak kuralar çekildi. Kendi kategorisinde çıkmayanlar genel kategoriye eklenerek ad ve daire blok ve numarası yapıldı.

Refik Başkan sohbette aslında bütünü 1400 konuttan oluşan projede kimse için umutsuzluk olmayacağını herkesin er ya da geç bütün sosyal donatı alanlarına sahip, güvenli konutlarda oturma şansını yakalayacağını ifade etti.

Bu gerçekten yeni ve güvenli Gemlik’e yürüyüş projesidir.

Gemlik içinin zorlanarak ve hatta deniz doldurularak alan kazanma hakkı ve şansı bitmiştir. Gemlik açık bir huzur, doğal zeytin ve deniz müzesi olmalıdır. Gemlik kordonunda korna sesi ve egzoz kokusu olmadan gezmenin keyfini bilenlerdenim. O nedenle bütününde Bursa’nın ancak böyle projelerle kurtulabileceğine inanıyorum.