Ekmek zammı çok konuşuluyor. Taraflardan biri de haliyle Bursa Fırıncılar Odası ve doğal olarak Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Çırakoğlu;

Ekmek zammı tartışması ve fırıncıların yaşadıkları sorunlar ile kendilerinin pas geçildiğini söyleyen Çırakoğlu’nu biz pas geçmedik ve fikrini sorduk. Bakın neler diyor Çırakoğlu son yaşanan spekülasyonlarla ilgili:

“Bursa fırıncılarının yaşadıkları sorunların başında ruhsatsız fırınlar gelmektedir. Ruhsatsız fırınların ve tandır evlerinin sayısı 200’ün üzerindedir.

Bu fırınlar ruhsatlı fırınların günlük kapasitelerini aşağı çekmektedir.

Ruhsatsız fırıncıların haricinde köy ekmeği adı altında pazarlarda ve hijyen olmayan ortamlarda satılan ekmekler de aynı sorunu oluşturmaktadır.

Ruhsatsız yerlerde üretildiğinde fiyat ve kalite kontrolü sağlanamadığından sağlık ve hijyen açısından sorunlar oluşmaktadır.

1000 m2’nin altındaki alışveriş merkezleri de ekmek üretmektedir. Bu da kanunlara aykırıdır. Bu aykırı durum ekmek maliyetini artıran etkenler arasındadır.

Üretim koşullarının yanında ekmeğin maliyeti ve satış fiyatı da önemli sorunlardandır.

1,10 kuruş – 1,25 kuruş arasında değişen maliyet fırıncıların giderlerini karşılamamaktadır.

Bursa’da kapanan fırın sayısı 15 civarındadır.

En son 2 yıl önce belirlenen ekmek fiyatında artış olmazken bu süre içerisinde artan elektrik, su, doğalgaz, işçi ücretleri ve ekmeğin ham maddesi olan un fiyatları yüzde 60 artış göstermiştir. 

Bunun karşısında fırıncılarımızın almış olduğu 0,25 kuruşluk zam kararı geri çektirilerek halkın önünde fırsatçı konumuna düşürülmüştür. Bursa’daki fırıncıların yüzde 70’i, yüzde 25 kapasite ile çalışmaktadır.                                                

Girdi fiyatlarımız toplamda yüzde 60 artmışken biz fırıncı esnafı olarak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu göz önünde bulundurarak fedakârlıkta bulunmamıza rağmen ettiğimiz zararlar unutularak fırsatçı damgası yapıştırılmıştır.

Bu durum tüm fırıncı esnafını ve çalışanlarını derinden üzmüştür. Devletimizle kavga etmemek adına boynumuz bükük bekliyoruz.                                              

Halkımızın da bu durumu anlamasını ve devletimizin bizlere destek vermesini bekliyoruz.”            

İşte bu… Ekmek tartışmasında fırıncının geldiği son nokta burası…

Biz sütunlarımızı her zaman esnafımıza ve oların yöneticilerine uzatmaya kararlıyız…

Başta onlara olmak üzere, herkese hayırlı kazançlı haftalar dileğiyle…