Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamızın ve mücadele etmemizin 168. günü; yani 5 ay 15 gün...

Yarın, 26 Ağustos Dünya Köpek Günü.

26 Ağustos Dünya Köpek Günü, 2004 yılında hayvan hakları savunucusu Colleen Paige tarafından başlatılmış. Amacı, köpeklerin yaşam refahına ve önemine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak. Dünya Köpek Günü'nün 26 Ağustos olarak belirlenmesinin nedeni ise, Paige'nin henüz 10 yaşındayken ailesinin ilk köpekleri olan “Sheltie”yi barınaktan kurtardıkları tarih olmasıdır.

Televizyon, radyo, gazete ve sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri de hayvanseverler ve hayvanlara eziyet eden vicdansızlar...

Birçok insan, köpek, kedi, kuş, balık vs. evinde ya da bahçesinde sahip çıkarak şefkat, merhamet ve sevgi ile onlara kol kanat gerip onlara dost olurlar.

Herkes onlarla dost olmak zorunda olmayabilir ancak hiçbir insanın can dostlara zarar vermeme zorunluluğu var...

İnsanların ve köpeklerin uyum ve güven içinde birlikte yaşamaları için bizlere görev düşüyor.

Hayvanlar nasıl insana ve insanlığa hizmet ediyorsa bizler de yeri geldiğinde onlara karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirmemiz hem zaruri hem de insanidir.

En basit anlatımla, hiç bir hayvana zarar vermeyeceğiz. Onları ve susuz bırakmayacağız.

Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.):

"Seyahat etmekte olan bir adam, çok susayınca bir kuyuya rastladı. İçine inip susuzluğunu giderdi. Yukarı çıkınca susuzluktan toprağı yemekte olan bir köpek gördü. Adam kendi kendine: 'Bu köpek de benim gibi susamış.' deyip tekrar kuyuya inip, ayakkabısını su ile doldurup dışarı çıktı ve köpeğe su içirdi. Allah (c.c.) onun bu güzel davranışından memnun kaldı ve günahlarını affetti ve de cennetlik oldu."

"Fâhişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı). Bu sebeple kadın mağfiret olundu."

"Bir kadın, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı."

"Siz yeryüzünde yaşayanlara şefkat ve merhamet gösteriniz ki, size de şefkat ve merhamet edilsin."

Hayvan ve insanlar arasındaki bağın onuruna, onursuzlaşmadan onurlu olunuz...

Köpeklerin günlük yaşantımıza getirdiği sevgi ve değeri takdir etmek için vakit ayırın ve tefekkür edin. Empati yapın. Onlara sempati ile yaklaşın.

"Dilsiz hayvanın bakışında sadece akıllı olanın anlayabileceği bir konuşma saklıdır."

"İnsan bir hayvanı gerçekten sevene dek ruhunun bir yanı hala uykudadır."

Dilsiz can dostların haklarını yemekten korkunuz.

Daha doğrusu her canlının hak ve hukukunu yemekten Allah’tan korkunuz...

Selam ve dua ile...