“Bir cümle yeter sözden anlayana, destan yazsan fark etmez laftan anlamayana… (Hz. Mevlana)”

Ucuz arkadaşlıkları 'dost' olmak sananlar, kandan öte can kardeşliği olarak gelen dostlukları anlayamaz. Okkalı bir yürek taşımayan, o yüreği her dem dağıtıp, toplamayan tadamaz. Ne dini ne dili ne cinsi ne de kavmiyeti vardır dostluğun. Bir köprü gibi kurulur, coğrafyalar arasına...

Dost; saklayandır, sırtlanandır, paylaşandır...

Dostluk; iki dünyayı tutan bir yemin, sonuna kadar sadakat, sonuna kadar kefillik ve şahitliktir.

Dostluk; gören ve gösteren bir aynadır. Her dostluk dilini kendi kurar, imtihanı ve icazeti kendindendir.

Dostluk; aynı yerde durmak değildir, daha çok aynı yöne bakmak, aynı yöne yönelmek ve yürümektir. Bazen yollar dost kılar insanı, bazen dostluklar yola koyar...

Evet, dostluk bir yoldur. Gerçek dost yarı yolda koymaz, dost istenilmez, olunur...  

Dostluk; belli bir mahremiyetin eritilip aynı kaba dökülmesiyle oluşan ortak bir mahremiyettir. Her mahremiyet gibi dostluk da soruların, kelimelerin ve sözlerin bittiği yerdir. Kolay olan yalan dostlukları mı, yoksa yalancı dostları mı unutmak?

Hayatın her zamanında yanında olabiliyorsa, seninleyken eğlenebiliyorsa, sen ağlarken ağlayıp sen gülerken de gülebiliyorsa işte o insan dostundur!

Bizler de Dağ yöresi insanları olarak yukarıda anlatmaya çalıştığım dostluk kavramını içimize, yaşamımıza ne kadar yansıtabiliyoruz diye düşünmeye çalıştım. Ama inanın bir arpa boyu kadar yol alamadım. Ağlanacak halimize gülmek derler ya, işte öyle bir duruma düştüm...

Yöre olarak; dostluk, kardeşlik gibi kavramlardan yoksun olduğumuzu anladım. Birlik ve beraberliğin olmadığı bir yerde bu kavramlardan söz etmenin bir anlamı olmadığını, böyle gittiği sürece de yöre olarak her zaman kaybetmeye mahkum olacağı gerçeğini kabul etmemiz gerektiği kanısına vardım. Birlik ve beraberliğin sağlanması durumunda gerisinin kendiliğinden geleceğine inanıyorum.

Zaman daha fazla geçmeden, gelecek nesillere hesabını veremeyeceğimiz yarınlar bırakmamak için, tüm yöre insanımızı iyi günde kötü günde birlik ve beraberlik içinde gerçek 'dost' kavramı ile birbirlerini kucaklamaya, değerlerine sahip çıkmaya, desteklemeye davet ediyorum.

Günün Sözü:

“Fakirlik, her yoklukta sakin olmak ve her varlıkta elde olanı dağıtmaktır. Yani yokluk ile arası iyi olmak, onunla uyuşmak ve varlıktan kurtulmaktır. Her çeşit yoksulluktan korkan ara bozucudur. Gerçek fakirin Hakk’tan gayriye ihtiyacı yoktur. (Hacı Bektaş-ı Veli)”