Geçtiğimiz hafta sonu Bulgaristan'da dört yıllığına yerel yöneticiler seçildi.
Seçimlerin bizi ilgilendiren tarafı soydaşlarımızı temsil eden parti ve oluşumların elde edeceği sonuçlardı.
Totaliter rejimin yıkılmasından hemen sonra soydaşlarımızı temsil etme iddiası ile kurulan parti arkasına belli güçleri de alarak beklendiği gibi genel anlamda pozisyonlarını korudular.
Ama burada dikkat çeken şey, özellikle bazı bölgelerde çekişmeli geçmesi beklenen seçimleri, beklenenin aksine rahat kazanmış olmalarıdır.
Bu duruma neden olarak birçok sebep sayılabilir.
Bu sebepleri başlıklar halinde verdik, ileride yazmaya devam ederiz ama ne olursa olsun başarı başarıdır ve onları tebrik de etmek lazım.
Ancak bizim konuşmak istediğimiz, seçim sonrası yapılan yorum ve analizlerde arka planda kalan ve pek bahsedilmeyen DOST partisidir.
Çevremizde birçok kişi merak edip parti hakkında sorular soruyor.
DOST bu yerel seçimlerde tahminler doğrultusunda performans göstermiştir, ki bazı listelerde yapılan hatalar olmasaydı çok daha başarılı olabilirlerdi.
Kazanılan tek ilçe ve bazı yerlerde meclis üyelikleri başarılı sayılabilecek bir sonuç değil.
Ama bu sonuçlar beklenmiyor da değildi.
Bir taraftan DOST, sistemin içindeki partilerinden biri olmadığından onlara karşı sadece siyasi olarak değil, farklı odakların da dahil olduğu inanılmaz bir karşı cephe, ki örnek olsun diye gerek iki yıl önceki genel seçimlerde gerek bu hafta yapılan yerel seçimlerde en fazla geçersiz oy, diğer partilere göre misli ile fazla yine DOST partisine verilen oyların arasından çıkmıştır.
Diğer taraftan DOST kendi içinde yaşadığı bazı yapısal sıkıntıları bir türlü aşamadı, ki aynen genel seçimlerde olduğu gibi listelere yine yanlış bazı kişileri koymasından dolayı ciddi oy kaybına uğramıştır.
Ancak bu sonuçlara rağmen, her zaman söylediğimiz gibi, bu partiye bir şey olmaz.
Çünkü DOST kuruluş felsefesi itibarıyla sıradan bir partiden çok öte bir oluşumdur.
Bundan sonra yapılması gerekenler;
Vakit kaybetmeden kendi içinde bu yapısal sorunları gidermek, partiyi bizim de daha partinin kuruluş aşamasındayken söylediğimiz, açık, şeffaf, katılımcı, çoğulcu temeller üzerine oturtulmasıdır.
Partinin genel başkanının şu andaki düşüncesinin ne olduğunu bilmiyoruz, ki belki bu sonuçlardan sonra istifa etmeyi de düşünebilir ama bu ortamda böyle bir karar partiye ihanetten başka bir şey olmaz.
Ne olursa olsun kendisi Bulgaristan'ın sayılı siyasetçilerinden biridir.
Özellikle partinin düştüğü bu durumda ona belki de her zamandan daha çok ihtiyaç vardır.
Fırtınanın tam ortasında kalındığı bir ortamda partiyi güvenli limana ulaştıracak tecrübeli birine her zamandan daha çok ihtiyaç vardır.
Çünkü yıllarca siyasetin içinde bulunmuş biri olarak siyasetin sadece dış yüzünü değil, siyaset kulislerini de çok iyi bilen biridir, ki partiyi yok etmek için muazzam bir mekanizma harekete geçmişken perde arkasında kurulan oyunları bertaraf etmek için tecrübeli kişilere her zamandan daha çok ihtiyaç vardır.
Ancak diğer yandan kendisi vakit kaybetmeden, partide hala kalan birkaç şaibeli kişiyi de temizleyerek, yeni lider kadrosu oluşturup yetiştirmeli.
Bir dönem daha kalıp, ki yanılmıyorsak tüzük gereği de zaten iki dönem genel başkanlık yapılabilir, temiz, bugüne kadar siyasete bulaşmamış, insanlarımızın nezdinde güvenilir kadrolar oluşturmak için gayret sarfetmeli.
İşte o zaman DOST Pers efsanesi Simurg gibi, biz ona Zümrüdüanka, yabancılar da Phoenix diyor, küllerinden adeta yeniden doğacaktır