Geçen hafta BSMMMO konferans salonunda Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu tarafından düzenlenen ‘Doğru Yatırım İçin Analiz’ projesinin tanıtım toplantısına muhabir arkadaşımız Erkan Şen'le beraber katıldık.

Muhasebeciler, bu önemli konuyu gündeme taşımak ve meslektaşlarına rehberlik yapmak için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına müracaat ederek destek hibesi aldılar ve bir ilke imza attılar.

Onlar da aldıkları desteğin hakkını vermek için düğmeye bastılar.

Proje Koordinatörü Mali Müşavir Tuncay Kiraz önce ülkemizin sağlıklı büyümeye devam etmesi için reçetenin başına yurtiçi tasarrufların ve yatırımların artırılmasını koydu.

Gerek ülkemizde gerekse de Bursa'da tasarruf oranının azlığı nedeniyle girişimcinin yeterli sermayeye ulaşamadığını ve bunun kronik bir sorun olduğunu dile getiren Kiraz, "Sınırlı kaynakların, en hızlı ve fazla gelir artışı sağlayacak sektörlere ve yatırım projelerine öncelik verilerek tahsis edilmeleri zorunludur. Bursa ekonomisinin hızla gelişmesini sağlayacak sektörlerin saptanması, bu sektörlere yapılacak yatırımların belirlenmesi için Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere ve yatırımcılara ‘Yatırım Analizi Eğitimi’ verilerek sınırlı kaynakların daha etkin kullanılması sağlanacaktır” dedi.

Peki bu projeye neden ihtiyaç duyuldu? Bu konuda yine açıklamalarını şöyle sıraladı Kiraz:

  • Tasarruf açığını göz önünde bulundurarak kıt kaynakları etkin bir şekilde doğru yatırımlara yönlendirmek…
  • Büyümenin mutfağı olarak nitelendirilebilecek yatırımları finanse edecek kaynak, tasarruflardır.
  • Ülke olarak 2023 ve ötesine geçen hedeflere ulaşılabilmesi, tasarruf oranlarımızın arttırılması ve artan tasarrufların üretken yatırımlara kanalize edilmesi ile yakından ilgilidir. Üst orta gelir liginden yüksek gelir ligine geçiş bu şekilde başarılacaktır. Artan tasarruf ve yatırımlar ile nitelikli insan gücümüz bir araya gelerek, katma değeri çok daha yüksek bir ekonomi oluşturulacaktır.
  • Tasarrufların ekonomideki rolünün bağışıklık sistemine benzediği görülecektir. Ekonominin ortaya çıkan iç ve dış şokları dirençle atlatabilmesi için, yatırımları finanse edebilecek kadar tasarrufa ihtiyaç duyulmaktadır.

Projenin sloganı "Bursa’da Tasarruf ve Yatırırımlar Mali Müşavirler Eliyle Yön Bulacak"… Bu önemli başlığın açılımını ise proje eğitmeni Prof.Dr. Sait Kaygusuz anlatacak.

Proje eğitiminin ana başlıkları şöyle:

1)Yatırım projesi nasıl hazırlanır?

2)Yatırım bütçesi ne kadar olmalıdır?

3)Yatırımın kârlılık planlanmasının yapılması.

4)Sermaye analizinin yapılması

5)Raporlama süreçleri.

Bence güzel bir proje...

Uzman kadrosu genişletilerek ve proje geliştirilerek çok kişiye ulaşılabilir.

Her ülkenin yatırım ve tasarruf politikaları vardır.

Bu kriter ülkelerin refah düzeyini ölçmede önemli bir unsurdur.

Dar ve zor imkânlarla da olsa herkesin kendi çapında tasarruflarla birikim yapması önemlidir. Ama zor günler için ama ilerleyen yaşlarda daha rahat etmek için...

Bunu alışkanlık haline getirmek lazım… Herkes kendi gücü nispetinde tasarrufu hayatına geçirmeli...

Ne kadar para kazandığınızdan ziyade ne kadar yatırım ve birikim yaptığınız önemli…

Milli ve yerli yatırımcı olmanın kuralı da bence budur.