Nasipse bugün Bulgaristan’ın şirin kasabalarından Ardino’da olacağız.

Türklerin yoğun yaşadığı ve belediye başkanının Türk olduğu ender yerlerden biridir.

Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat’ın davetlisi olarak Bursa’dan bir grup gazeteci arkadaşlarla orada olacağız.

Dün gece Bursa’dan yola çıkarak başlayan basın kültür gezisi yolculuğumuz ile amaç Ardino’yu daha yakından görüp tanımak ve belediye çalışmalarını yerinde görmek.

Yolculuğumuz boyunca ‘agazete’de beraber çalıştığımız iş arkadaşımız Cebel doğumlu Sevinç Çelebi bizlere rehberlik yapacak.

Yolculuk öncesi verdiği emek ve gayretleri için kendisine teşekkür ederiz.

Daha önceki yolculuklarımızda olduğu gibi istek ve heyecanı hepimizden daha fazla…

Memleket hasretini ve özlemini her fırsatta anlatır.

Geçen yıl Ardino’ya kısa bir ziyaretimiz oldu. Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat’ı az da olsa tanıma ve dinleme fırsatını yakalamıştık.

Ardino’yu kısaca anlatmaya gelince…

Türk soydaşlarımızın yoğun olduğu yerlerden biridir.

Ardino eskiden köyün içinden geçmekte olan dereden dolayı Eğridere olarak bilinir. 1934 yılında Eğridere adı Ardino olarak değiştirilmiş.

14 bin civarında nüfusa sahip ilçenin 52 tane köyü var. İlçede tarım ve hayvancılık yapılıyor. Tekstil fabrikası bulunuyor.

  1. yüzyıl başlarında yapılmış olan ve Arda'nın azgın sularına karşı bugüne kadar dayanabilen Şeytan Köprüsü ile meşhurdur.

Birçok ülkede ecdadımızın paha biçilmez kültür ve sanat izlerini görmek mümkün... Balkanlarda ise ecdat yadigârı daha çoktur.

Her şeyden önce gönül coğrafyamızın bir parçasıdır buralar.

Bulgaristan’da ecdat eserleri ve hatıraları çoktur.

Osmanlı coğrafyasındaki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak ve yaşatmak sadece orada yaşanlar ya da orada doğup buraya göç edip yaşayanlar değil hepimizin ödevi ve görevidir.

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) imkânlar çerçevesinde ve izin alabildiği ülkelerde çok güzel hizmetler veriyor. Tarihi mirasa sahip çıkıyor. Gittiğimiz birçok ülkede yaptığı projeleri görüyoruz ve haklı olarak gurur duyuyoruz.

Bir vesile ile karşılıklı ziyaretler yapıp hatıraları ve dostlukları canlı tutmak gerek.

Karşılıklı alışverişlerin yapılmasına vesile olmak önemli bir hizmettir.

Üretime, ihracata ve istihdama katkı koymak kutsaldır.

Belediyelerimiz kardeş şehir olmakla gönül köprülerini kurup gidiş ve gelişlere vesile olmasının yanı sıra tecrübeleri paylaşarak ekonomik kalkınma ve turizm için karşılıklı projeler geliştirmektedir.

Nilüfer Belediyesi ile Ardino Belediyesi 23 yıldır kardeş şehir.

Her daim birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmamızda iki ülke için yarar var.

Soydaş vatandaşlarımızın yaşadığı ülke Bulgaristan’ın Ardino kasabasında ve yolculuk boyunca gördüklerimizi ve dinlediklerimizi nasip olursa kültür gezimizin sonrasında sizlerle paylaşacağız.

Hoşça ve dostça kalın…