Süper Lig, diziler, okullar tatile girdi.

Bayram bitti. Seçimler bitti.

İmkânı ve zamanı olanlar için tatil zamanı.

Tatilinizin planlı ve güvenli olması çok önemlidir.

Aksi takdirde paranızla tatil size zehir oluyor.

Çoğu zaman televizyonlarda ve gazetelerde tatil mağduru olan birçok insanı görüyor ve okuyoruz.

Özellikle devre tatillerin birçok yerde pazarlandığına ya da size gelen bir telefonla ‘tatil kazandınız şanlısınız’ diyerek buna benzer olaylara sizler de rastlamışınızdır.

Her sektörde olduğu gibi işini iyi yapanlar var.

Ancak bu sektörde çok az sayıda bu firmalar.

Bir şekilde ikna edilip davete icabet edenlere aşırı psikolojik baskı, kaçırılmaması gereken bir altın fırsatmış gibi sunumlarla ikna edip sonu ise genellikle hüsranla neticeleniyor.

Herkes imkânlarına göre yatırım da yapmak ister tatil de yapmak ister.

Devre mülk çok özel bir yerde değilse tatili hep aynı yerde yapmak ne kadar mantıklı, siz ona karar vereceksiniz.

Unutmamamız gereken öncelikle ülkemizde gezilecek ve görülecek çok yer var.

Her tatil dönemi bunu planlayabilirsiniz.

Her sene ayrı bir plan yaparak 7 bölgeyi gezer, ülkemizdeki güzellikleri yerinde görüp iç turizme de katkı koymuş olursunuz.

Güzel anılar ve dostluklar biriktirmiş olursunuz.

Dünyada da gezilecek ve görülecek o kadar çok yer var ki.

7 kıtayı da gidip gezip görmeyi hedefleyebilirsiniz derim.

Elbette bunun için hem vakit olacak hem de nakit olacak.

Tabii hedef de olacak. Niyet de olacak.

                            ****

Biraz da işin hukuki boyutuna ve haklarınıza göz atalım.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında 2015’te yürürlüğe giren yönetmelik ile devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri hakkında bir hatırlatma yapalım.

Yasanın tüketiciye verdiği haklar şöyle…

Devre tatil sözleşmesi: Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren sözleşmeler devre tatil sözleşmeleridir. Devre tatile konu taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı alınmadan tüketicilere ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yapılamaz.

Uzun süre tatil hizmeti sözleşmelerine ilişkin ödemelerin, üyelik aidatı da dâhil olmak üzere eşit olarak yıllık taksitlere bölündüğü bir ödeme planına göre yapılması zorunludur.

Satıcı ve sağlayıcının, tüketiciye her ödeme tarihinden en az 14 gün önce ödeme bildiriminde bulunması zorunludur.

Sözleşmelerin kurulmasından en az bir gün önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmesi zorunludur.

Ön bilgilendirme formunun, en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenmesi zorunludur.

Ancak yapılan ön bilgilendirme formunda genelde aynı gün bir önceki günün tarihi atılıyor. Buna dikkat edin.

Mesafeli satış yöntemiyle kurulan sözleşmeler hariç olmak üzere satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin kendi el yazısıyla sözleşme tarihini yazmasını ve sözleşmeyi imzalamasını sağlamak zorundadır.

Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır.

Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici 10 gün içinde edinimlerini iade eder.

Mağdur olmamak için dikkatli olun, geniş çaplı araştırın, sağlam referanslara bakın, özentilere kapılmayın. Haklarınızı bir bilene sorun.

Mağdur etmeden ve edilmeden gönlünüzce güzel bir tatil dilerim.