Nisan ayı geldi, gezip görmek istiyor insan.

Her insanın imkânlarına göre tatil yapması önemlidir.

Her mevsimin kendine göre güzellik ve özelikleri var.

Kimi kış tatili kimi yaz tatilini sever.

Kimi denizi kimi kaplıcaları kimi dağları kimi ormanları kimi tarihi ve kültürel seyahatleri sever.

Hepsinin kendine özgü sebepleri var.

Bazıları da devre mülk alarak aynı yerde tatilini yapmak ister.

Ancak ciddi sıkıntıların yaşandığı ‘Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti’ sözleşmesine çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Devre tatillerin sokaklarda, otellerde, sosyal medya mecralarında pazarlandığına rastlamışsınızdır. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de işin hilesine kaçanlar azımsanmayacak sayıdadır.

Tanıtım filmlerinde ve broşürlerinde her şey tozpembe gösterilir.

Ancak genelde sonu hayal kırıklığı ve karanlık olabiliyor.

En büyük silahları psikolojik baskıdır.

Birkaç tane de numunelik suni müşteri getirmiş gibi size tavsiyede bulunur.

İşini hakkıyla yapanları istisna tutuyoruz.

Elbette bütçe ve tercihe göre devre mülk almak ve tatil yapmak bir seçenektir.

Kimi her yıl tatil için ayrı bir şehir seçer. Kimi dünyayı gezer.

Nakit ve vakit varsa gezip görmek gerek. Seyahatte sıhhat var.

Seyahat ederken yanlış tercihlerle sıhhatinizi bozmayın.

Tercih sizin, karar sizin.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında 22 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren yönetmelik ile devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri hakkında kısa bir hatırlatma yapalım.

Yasanın tüketiciye verdiği haklar;

Devre tatil sözleşmesi: Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren sözleşmeler devre tatil sözleşmeleridir.

Devre tatile konu taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı alınmadan tüketicilere ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yapılamaz.

Uzun süre tatil hizmeti sözleşmelerine ilişkin ödemelerin, üyelik aidatı da dâhil olmak üzere eşit olarak yıllık taksitlere bölündüğü bir ödeme planına göre yapılması zorunlu.

Satıcı ve sağlayıcının, tüketiciye her ödeme tarihinden en az on dört gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ödeme bildiriminde bulunması zorunlu.

Sözleşmelerin kurulmasından en az bir gün önce Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmesi zorunludur.

Mesafeli satış yöntemiyle kurulan sözleşmeler hariç olmak üzere satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin kendi el yazısıyla sözleşme tarihini yazmasını ve sözleşmeyi imzalamasını sağlamak zorundadır.

Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminat talep edebilir. Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez.

Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.

Devre tatil amaçlı taşınmazın ön ödemeli satışında devir ve teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez.

Devre tatil satan firmalara ilişkin denetim taleplerinizi Ticaret İl Müdürlüklerine yapabilirsiniz.

Devre mülk sahibi olurken devreleri yakmamak için mutlaka gerekli araştırma ve istişareleri yapın.