KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı adlı kamu kurumunun Bursa Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmaları ilgi ile takip ediyoruz.

KOBİ’lere birçok alanda destek sağlayan Bursa KOSGEB, geçen yıl sanayiye 70 milyon TL destek sağlamış.

Destek kalelerini internet sitesinden takip edebilir veya Küçük Sanayi’de bulunan hizmet binasına uğrayarak, güler yüzlü müdür ve personelinin çayını içerek destekleri dinleyebilirsiniz.

Yeni uygulamaya konulan ve oldukça ilgi çeken "İşbirliği Destek Programı" hakkında düşüncelerimizi aktarmak istiyoruz.

Devlet, sanayiciye diyor ki; "Kaynaklarını israf etme! Üç kişi, ya tamamen ya da belirli alanlarda bir araya gel, birlik sağla, bazı yatırımlarını ben karşılayayım, sen de kaynaklarını israf ederek ekonomiye yük olma!"

Devam ediyor devlet; "Aynı veya benzer iş kolunda görev yapan kuruluşlar, günde iki-üç saat kullanacak oldukları makine ve ekipmana tonlarca para vermesinler, bir makine ben alayım, onu ortak kullanın parayı da ben vereyim!"

Devlet, KOSGEB üzerinden yine seslenmeye devam ediyor; "İşbirliği yapın, tüzel bir kişilik kurun, projenizi getirin, size 5 milyon TL hibe destek vereceğim."

Devlet daha ne yapsın!

***

GİRİŞİMCİLİK

KOSGEB Bursa Müdürlüğü Organizasyonunda;

2015 yılında 2455 kişi, 2016 yılında 3675 kişi, 2017 yılında 6385 kişi, 2018 yılında 4000 kişi girişimcilik eğitimleri almış.

Yıllık ortalama 700 kişi bu eğitimler neticesinde işini kurmuş.

Bu kişilere 17 milyon TL destek verilmiş.

Yeni girişimci ortalaması Bursa'da yüzde 11, AB ülkelerinde ise yüzde 10…

Yeni girişimcilerin yetişmesi için çaba sarf eden, iş kurmak isteyene destek veren, tüm kanalları açık tutan devlet, daha ne yapsın!

***

DEVLET ŞUNU DA YAPSIN

Bize göre, devletin yapması gereken çok önemli bir konu daha var.

Devlet destek vermiş olduğu tüm KOBİ’lere, bir şart daha getirmeli ve şunu demeli;

"Benim destek vermiş olduğum tüm KOBİ’ler, kaliteyi asla ihmal edemezler! Bunun için de milli kalite kuruluşum olan TSE'den ürün ve sistem belgelerini almaları ana şartlardan bir tanesidir."

Burada şu soru birilerinin aklına gelecektir; "Neden TSE'den?"

Nedeni şu;

1. a) TSE, belge satmaz, hak edene belge verir, hatır-gönül işine girmez!

2. b) Devletin vermiş olduğu destek, milletin parasıdır. Milletin parası, belgelendirme alanında yurt dışına gitmemelidir, kalitenin kirletilmesine sebebiyet vermemelidir.

3. c) "Böyle bir şey olmaz! Bu ikili anlaşmalara ters!" diyenler de olacaktır. YALAN diyorlar, bu tür anlaşmalar yok, sadece birilerinin, birileri ile ortaklıkları var ve bu kirli ortaklıklarına kılıf uydurmak için YALAN söylüyorlar.

Devlet, bunu yaparak MİLLİ SES VER PROJESİNİN uygulayıcısı olsun.

***

DEVLET MİLLİ SES VERSİN

Yurt dışına giden yaklaşık 5 milyar doların önüne geçsin.

Kalite belgeleri para ile satılmasın.

Kalite kirletilmesin.

Kaynaklar heba edilmesin.

Devletin elini rahatlatalım; IATF adlı kuruluş, Türkiye'de hiçbir yerli kuruluşa ve Milli Belgelendirme kurumumuz olan TSE'ye, IATF 16949 konusunda belgelendirme yetkisi vermemektedir.

Bu alanda milyar dolarlar yurt dışına gitmektedir!

Devlet, KOSGEB üzerinden destek vermeye devam etsin, TSE üzerinden de kalite seviyesinin yükseltilmesini teşvik etsin!

Herkesin, her kesimin, bu sese kulak vermesi temennisiyle...

Son söz:

"Ruh MİLLİ değilse, SES gayri millidir..." (Karamanoğlu)

***

TSE'DEN HABERLER (www.tse.org.tr)

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’in İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Mesajı:

“İşyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturulması, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, kalıcı ve sistematik bir iyileşme sağlanabilmesi için planlı ve sistemli çalışmalar yürütülmesi, iş sağlığı ve güvenliğinin yaşam biçimi haline getirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması gerekmektedir.

TSE; standardizasyon, belgelendirme, eğitim, muayene gözetim ve kalibrasyon hizmetleri ile iş sağlığı ve güvenliğini doğrudan etkileyen alanlarda faaliyet göstermektedir.

Enstitümüz; TS ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile TS ISO 31000 Risk Yönetim Sistemi belgelendirmesi ve eğitimi, TS EN 12810-1 Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri standardı kapsamında cephe iskelelerinin belgelendirmesi ve eğitimi ile Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamında CE işareti belgelendirmesi yapmaktadır.

Enstitümüz ayrıca elektriksel ölçümler, iş ekipmanları periyodik muayenesi, kişisel koruyucu donanım şartname değerlendirmesi gibi muayene gözetim hizmetleri ve kalibrasyon hizmetleri de vermektedir. 

TSE iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından en riskli sektörler arasında yer alan Madencilik Sektörüne yönelik de hizmet vermektedir. ‘Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik’ yani ATEX direktifi kapsamında belgelendirme, eğitim ve muayene hizmetleri de Enstitümüzce verilmektedir.

Çalışanların, iş ortamının taşıdığı risklerden korunmasına, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik hizmetleri kapsayan iş sağlığı ve güvenliği konusu, kalkınma sürecini doğrudan etkilemektedir. Sağlıklı iş koşullarının ve güvenli işyerlerinin oluşturulması, üretimde verimliliği getirdiği gibi, iş barışının sağlanmasında da etkili olacaktır. Çalışma hayatındaki herkesin, karşı karşıya bulundukları riskleri değerlendirerek, koruyucu önlemler alması, iş kazaları ve sağlık sorunlarının giderilmesi için yapıcı çözümler üretmesi gerektiği inancımız doğrultusunda; TSE ailesi olarak, ülkemizde hizmet veren tüm işyerlerinde sağlık ve güvenlik risklerini kabul edilebilir seviyeye çekmek için çaba sarf etmekteyiz.

TSE olarak, toplumun iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilinç düzeyinin yükseltilmesine önem ve öncelik vermekte, başta kendi işyerlerimiz olmak üzere denetim ve eğitim çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Sağlıklı yaşama hakkının tüm çalışanların, en temel hakkı olduğu bilinci ile sağlık ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine olan gayretimiz devam etmektedir. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesine katkı sunan tüm çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği haftasını kutluyorum.”